Ако оживее – струвало си е!

Олеся Николова, създател на Manu Propria (от лат. със собствена ръка, собственоръчно) остава вярна на идеята да споделя българското творчество с максимално голям брой хора

Ако, все още не сте попадали на този проект, то той представлява онлайн книга, събрала на едно място многообразие от творци от областта на литературата, фотографията и изобразителното изкуство в интригуващо съчетание. Така, също толкова напоено със смисъл, в подлеза на Централна поща в Пловдив, близо до изрисуваните тракийски съкровища, се появява работа на Олеся Николова – автор на текста, Андон Георгиев AndonastY-графика и Гергана Ковачева – калиграфия.

Мястото е избрано неслучайно – защото има различни точки на виждане, работата им може да се види от парапетите горе, достъпна е за чакащите на спирката, за хората в автобуса, а и за автомобилите, които минават наблизо, ако са с подходящата скорост за това. По думите на AndonastY, тази работа е добро продължение на колегата му, изрисувал на стената на подлеза тракийските съкровища.  „Конкретно в тази работа обаче нещата са правени на усет, а не с дълго мислене. Просто се получиха“.

Шрифтът е специално изписан за случая и всъщност е калиграфският стил на Гергана Ковачева, а текстът е на Олеся Николова, като най-добре отговаря на идеята на книгите и животът на думите.

Събирай думите в шепи

потапяй ги във вода

и когато някоя изписка

тогава я хвърли отвисоко!

Нека пада тежко, запъхтяно

и с крясък,

че й се живее!

Ако оживее – струвало си е!

Още за проекта Manu Propria вижте тук

Вашият коментар