Божана Апостолова: „Нямам стихове, които не са ми минали през сърцето!“ (ВИДЕО)

Литературният салон Spirt Spirit в Петното на Роршах продължава да събира под едно небе всяка седмица пловдивската литературна обществености да ѝ показва най-различни, загубили и намерили се сред думите, човеци; да споделя техните светове; да колекционира историите им. 

Особено магнетичен гост препълни Пост-културната сцена на Петното. Божана Апостолова – позната най-вече като един от най-големите български издатели, собственик на издателство и полиграфичен комплекс „Жанет-45“. Досега тя е издала над 1400 български автори и е от хората, които спасиха българската литература в един от най-тежките ѝ периоди. Много качествени автори са откритие именно на Божана Апостолова, а някои от тях са и сред най-продаваните български писатели. Като връща на ден по десетки книги, тя отсява качествената българска литература и е основен фактор за формирането на литературния вкус у нас.

“Като издател съм длъжна да хвана времето, независимо дали на мен ми харесва или не. Така пишат хората в това време – хващам ги“, сподели Божана Апостолова за днешната литература, която издава и със съжаление призна, че в българските издателства постъпват все по-слаби книги.

„Човек, който си е уредил сметките в историята на българската литература“ – каза за нея Александър Секулов. Видяла българската литература и книгоиздаване през най-различни години, сблъскала се с много трудности и хора, този вторник Божана Апостолова застана на горещия стол до Александър Секулов преди всичко в качеството си на поет. Една по-непопулярна страна на издателката успяха да видят гостите на литературния салон. Божана Апостолова, не каквато е по медиите, а по-личната Божана – Божана поетът.

Тя е автор на прекрасната поредица от детска литература „Малката Божана“ и „Малката Голяма Божана“, един том с поезия и още два прозаични тома със заглавие „Делнична библия“. Поводът за гостуването на Божана Апостолова е нейната последна поетична книга, дневник на любовта – „За теб“, посветена на съпруга ѝ и неговата смърт.

Писана в един от най-тежките моменти в живота на всеки човек, книгата учи на най-висша любов, на взаимност, прекрачваща границата между живота и смъртта. Книга, съшита от болка, превъзмогваща я в своята същност. „Не ме е страх от смъртта, страх ме е да остана без теб“.  Лична и искрена книга, „За теб“ е ненаписаната книга от всеки чувстващ до болка човек. 

„Тази книга е вид облекчение. Когато човек е в подобно състояние, може и да полудее. Книгата те освобождава. Става ти по-леко. Въпреки, че никога не ти е леко, но е по-поносимо. Нямам стихове, които не са ми минали през сърцето. Не мисля, че поезията се пише с ум, поезията иска чувствителна душа“ – сподели след емоционалния си прочит Божана Апостолова.

ИЗСТРАДАНО

Синът ми 

седи с часове до леглото

на болния си,

безмълвен баща.

"Дишаме заедно" –

написа на другия ден.

И обобщи

с изстрадано прозрение:

"Бащите никога не си отиват,

отиват си синовете.

за да станат нечии бащи". 

Божана Апостолова ("За теб")

За автора

Вашият коментар