Черпим норвежки опит за устойчиви културни фестивали

България може да почерпи опит от новата схема за финансиране на културни фестивали в Норвегия, която функционира в скандинавската държава от 2011-а година. Около това мнение се обединиха участниците в Годишната международна среща на Българската феситивална асоциация(БФА) "Как фестивали?", която се проведе в ГДК „Борис Христов“ в Пловдив. Основните очертания на програмата представи Андерс Рикия от Норвежката фестивална асоциация.

Един фестивал получава субсидиране, разделено на 60% от държавата, 20% от регионална администрация(каквито в Норвегия съществуват, но в България няма) и 20% от местната община. В северната държава са отделени и няколко основни фестивала, които се определят като ключови и най-важни при подпомагане. Друг полезен ход, чрез който се постига устойчивост, е осигуряване на финансиране в рамките на 3 години, а не година за година. Идеите бяха подкрепени от лидерите на Българската фестивална организация, които добавиха, че се борят за реализирането им в местен вариант от месеци.

На събитието присъстваха редица организатори на фестивали от цялата страна – като участници на дискусиите и кръглите маси, и като зрители. Събитието бе уважено и от представителите на местната и централна власт, като зам.-кметовете по културата в София и Пловдив – д-р Тодор Чобанов и Стефан Стоянов и члена на Комисията по култура и медии в Народното събрание Мартин Захариев.

В срещата се включи и Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална организация. Тя представи проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, който ще обедини водещите фестове на Стария континент, като гид за туристите, които търсят култура.

 

Вашият коментар