Човешките възприятия – „Unity“ и Bohyun Yoon

Хората обичаме илюзиите, но не винаги искаме да знаем дълбочината им. Но ако илюзията я наречем изкуство, тогава е задължително да знаем посланието й, за да я разберем правилно.

Творенията, за които днес ще ви разкажа са дело на японския артист Bohyun Yoon. Всичко, което той прави е да си играе с зрителните възприятия и съзнанието ви. Но това не е случайно и той не е единственият. Инсталацията “Unity” представлява различни фрагменти от мъжки и женски гумени фигури, нанизани на корда и поставени спрямо необходимата дължина, така че те хвърлят сянка на стената, изглеждайки сякаш много човешки силуети участват в сексуална оргия. Те имат свое колективно„единство”.

Както ви казах – това е игра със вашите зрителни възприятия и съответно мисленето ви. В тази инсталация Yoon провокира ума ви и това, което той е склонен да си представи. Визуална метафора за невидимата сила в нашето общество е светлината, която е хвърлена върху куклите. Всяко наше удоволствие е контролирано от тази невидима сила. Използва човешкото тяло като инструмент за интензивно разследване на обществеността – разглежда връзката между това как хората възприемат тялото си и как това разбиране може да измени голяма част от контекста. Но и не само.

„Yoon казва: „Любопитно ми е човешкото възприятие как се развива заедно с развитието на технологичният свят без да задава въпроси.  Е аз питам за технологичните взаимоотношения реалност – илюзия? В моята работа се възползвам от това, което не знаете за илюзията, за да  получа отговора на този въпрос. Работя с тела, огледала и светлина, за да интегрирам реалността. Аз я нарязвам, разширявам, нарушавам, реконструирам и създавам хаотичен образ на човек. От тук нататък вашите възприятия ви казват какво да мислите.”

Работите на Bohyun Yoon са базирани и на системите за контрол – политика, медии, технологии, наука и т.н. Всички те са негова артистична цел, с която разкрива крехкостта и деликатността на хората в тези социални среди.

„Докато живях в Япония, САЩ и Корея попадах в различни социални системи и натрупвах суров житейски опит за моите изследвания.” – подкрепя концепцията си Bohyun Yoon.

Bohyun Yoon изучава изящни изкуства е Glass, Токио в Tama Art University (2001), където получава бакалавърска и магистърска степен. 2004 година завършва Международна лятна академия за изящни изкуства със специалност Обществени интервенции в Залцбург, Австрия. 2008 година получава втора магистърска степен по изящни изкуства в Glass, RhodeIsland, САЩ.

Той е асистент професор в Viginia Commonwealth University в Ричмънд, Вирджиния, САЩ. Участник е в програмите за стипендии на университет  Киото, в Япония за изкуство и дизайн на Център за Нововъзникващи визуални артисти във Филаделфия. Излагал е свои творби в по множество биеналета и световни галерии. Неговите творби са събрани в колекция в Smithsonian American Art Museum.

За автора

Вашият коментар