Да направим града си по-добър за живеене – с дизайнерски велостойки

Ежегодният международен фестивал за дизайнери и визуални изкуства One Design Week и производителите на велосипеди Sprint обявяват национален конкурс за велосипедни стойки. Конкурсът стартира от 25 март 2014 година, а крайният срок за изпращане на проекти е 22 април 2014 година. Победителят ще бъде избран от 5-членно жури и ще получи парична награда от 2000 лева и реализация на проекта си в 20 стойки на централни локации в град Пловдив. Като компанията за велосипеди Sprint изцяло финансира производството и монтажа на съоръженията.

Публиката също има възможност да избере своя фаворит, като неговата награда ще бъде парична сума от 1000 лева и велосипед Sprint.

Конкурсът има за цел не само да осигури място за паркиране на велосипедите, но и да бъде артистично и дизайнерски издържана. Стойките за велосипеди в градска среда трябва да отговарят на много технологически изисквания, обясни Димитър Григоров – дизайнер в Sprint. Тя трябва да бъде адаптивна, да е удобна за всички участници в движението, и сама по себе си трябва да бъде и издръжлива на всякакви въздействия, допълни още той.

Зам. кметът по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов заяви, че този конкурс идеално се вписва във вече подписания договор за обновяването на 11 км. съществуващи велоалеи и изграждането на 37 км. нови из целия град. Проектът включва и монтирането на 600 стойки за велосипеди, като тези 20 дизайнерски стойки няма да са включени в тази бройка и са съвсем отделен проект, уточни Стоянов.

Всеки който има желание да създаде красива, функционална и нестандартна стойка за велосипеди, може да изпрати своя проект до 22 април на sprint@edno.bg. Повече информация за условията на конкурса и необходимите документи за участие на официалния сайт на ЕДНО.  

За автора

Вашият коментар