Джеф Кунс – „Кич или изкуство“

Един от най-популярните американски художници  Джеф Кунс е известен със своите банални копия на предмети, които повечето художествени критици биха нарекли „Обикновен кич”.

Работите му се базират на фотореалистични, търговски обекти, които правят разпознаваем неговия стил. Предметите, които превръща в скулптури са надуваеми играчки, луксозни стоки и вещи със сексуална образност. Скулптурите му най-често изглеждат лъскави, гладки, а картините му са с ярки и наситени цветове.

Негови творби се продават за значителни парични суми, които поставят нечуван рекорд. „Orange Balloon Dog” е едно от произведенията му, което надхвърля сумата от 58,4 милиона долара, като първоначалната му цена е била 55 милиона долара, превръщайки я в най-скъпата творба, продадена на търг от жив художник.

Относно оценката на критиците за работата на Джеф Кунс, мненията са противоречиви. Повечето от тях го смятат за пионер в света на изкуството, осъждайки творбите му за кич, наричайки ги тъпи и цинични. Но Джеф Кунс заявява, че произведенията му са създадени с цел да изследват изкуството и тяхното отражение в света на медиите. Той допълва идеята си с факта, че неговите скулптури и картини нямат скрит подтекст или значение, те са такива, каквито са и нямат дълбок смисъл.

Последната серия от творби, която Джеф Кунс направи бе през май  2013 година, озаглавена „Gazing Ball”, заедно с художника – Дейвид Зирнер. Изложбата Grazing Ball представлява серия от подновени антични фигури, допълнени с едно сравнително голямо синьо кълбо, допълващо композицията. То изпъква ярко на фона на бялата плът на скулптурата, и придава силна контрастност в работата.

През юни 2014 година, Джеф Кунс ще представи нова серия от изкуството си в музея на Американското изкуство в Ню Йорк, което ще стигне чак до Париж.

Джеф Кунс е роден през 1955 в Йорк, Пенсилвания, но живее и работи в Ню Йорк. Изучавал е изкуства в Балтимор и школата на Институт по изкуства в Чикаго. (1976 година).

Кунс прави първата си самостоятелна изложба през 1980 година в „New museum” в Ню Йорк. През годините 1992 и 1993 година той прави две ретроспективни турнета из Европа и Съединените щати, демонстрирайки творенията си.

Вашият коментар