Един проект срещу консуматорския начин на живот

Днес сме принудени да живеем един динамичен живот в условията на консуматорско общество. Десетилетията сравнително постоянен ръст в Европа са променили начина ни на живот, така че  да произвеждаме и консумираме повече стоки и услуги, от колко са ни необходими. Въздействието обаче върху околната среда на всичко това е станало твърде голямо.

Шведската фотографка Сана Квист  е създала портрети на жизнената среда на хора от нейното поколение в серия от снимки, наречена "All I Own".Проектът „Всичко, което притежавам“ произтича от личната борба на авторката с консуматорството. „Сега, аз живея в Гьотеборг, където започнах да увеличавам покъщнината си…", казва тя.


Фотографката споделя това визирайки предишна случва в нейния живот. Когато се  премества в Стокхолм като студент, тя носи със себе си много вещи, но когато приключва образованието си и напуска града, Сана е с "един компютър, фотоапарат и няколко дрехи". Тя заявява, че тази серия от снимки отличава младите хора в света, които са родени през 80-те от младите момичета и момчета, които носят "процъфтяващ материализъм".

Тези снимки споделят, че е възможно да се живее с по-малко вещи. Жилищните им помещения са прости, компактни и неангажиращи, а всичко, което имат може да се побере само в един ъгъл на стаите, които обитават.

За автора

Вашият коментар