Футболът като градска култура в новия брой на НУЛА32 (СНИМКИ)

Футболът тук е сред онези неща, които дядовците разказват на внуците си, той звучи като приказка, като разказ от други времена, които сякаш предхождат света

Разказ, в който има добри и лоши, слаби и силни, смели и страхливи, победители и победени. Една от първите истории, които чуваме, и една от първите ни принадлежности, които ще ни бележат независимо къде сме и в какви сме превърнем…

Помните ли 15 май 2019 година? Само преди месец градът опустя и над 20 000 пловдивчани пропътуваха разстоянието до София за историческия финал за купата на България между Ботев и Локомотив Пловдив. Може би най-масовото и важно събитие за града през 2019, за жалост, проведено в София. Едни се прибраха, празнувайки до сутринта, а други – с болка в сърцата. Точно както е и в живота – твърдят от НУЛА32.

Темата на новия брой на градското списание за стил и култура е футболът в Пловдив и по-конкретно – двата големи клуба – Ботев и Локо и тяхната възможност да събират хората, да им даряват емоции, да са част от ежедневието и от самите нас. 16-тият брой на НУЛА32 излезе от печат в рамките на литературния фестивал Пловдив чете и премиерата му беше един от акцентите в програмата.

Петък вечер в двора на Драматичния театър и ресторант thEATre редакторите Панайот Стефанов и Илия Димитров събраха всички фенове на футбола и на изданието си, за да разкажат защо според тях играта има такава голяма роля в ежедневието на Пловдивчани и защо футболът е култура, дом, детство, приятелство.

Големият финал беше просто поводът за написването на този брой. Сами ще видите при срещата си с него, че историческият мач е просто сгоден случай, за да разкажем всичко онова, което се създава покрай футбола в града, да го осмислим като част от голямата градска история и от нашето частно ежедневие, като елемент от културата ни, като важна принадлежност. – сподели редакторът Илия Димитров

Между кориците на 16-тия брой на НУЛА32 ще откриете текстове, писани от привърженици и на двата футболни клуба. Поставихме си важна цел баланса в този брой. Но това не значи, че сме брояли думите за едните и за другите. Дадохме възможност и на двете страни за изява, но и не допуснахме НУЛА32 да се превърне в нечия трибуна. Този брой не заема страна и не излъчва победител, остава си непредвидим като самата игра – заяви главният редактор Панайот Стефанов

В страниците на броя се срещат думи от известни ботевисти и локомотивци – бившия президент на България – Петър Стоянов и оперния певец Ивайло Михайлов, и обагрените в черно-бяло – журналиста Драго Симеонов и сексолога Златко Илиев. Център на броя редакторите определиха и два разговора с много важни легенди на Ботев и Локомотив Пловдив – футболистите Иван Глухчев и Атанас Драмов, емблеми на романтичните футболни времена, носещи паметта за едно друго, някак по-истинско време.

Премиерата на 16-тия брой на НУЛА32 събра не само в едно издание световете на двата пловдивски клуба, които може би не са толкова различни, но и на едно място техните привърженици – събитието уважиха легендата на Ботев Пловдив Иван Глухчев и известният привърженик на Локомотив – Златко Илиев и още множество фенове от двете страни на темата. Защото този брой не цели да раздели, както често прави футбола, а да обединява в търсенето на онези ценности и добродетели, които ни правят хора.

Ако не сте се сблъсквали с първите броеве:

  • Субкултурна столица или брой 4 срещу порастването ТУК 
  • С дъх на тютюн или представянето на брой 3 може да видите ТУК
  • Представянето на Другосветците в брой 2 вижте ТУК
  • Да повярваш, че можеш или брой 1-ви вижте ТУК
  • Над нещата ТУК
  • Неизбежната прегръдка на Стария град – ТУК
  • "София – вечната любовница" може да намерите ТУК 
  • 15-ти брой на Нула32 – консумирай с удоволствие и мярка ТУК
  • И т.н…. 

Нула32 може да откриете в местата означени със специалния знак на списанието – thEATre, Club Fargo, Пощата – The Post, Multi Culti, Temple Bar Plovdiv, Whisky bar Sandak\СандъкЪ, TART Bakery, Mall Plovdiv и Галерия 28, както и лично във вашата пощенска кутия, ако вече сте се абонирали за него!  

Приятно четене!

Фотограф: Александър Карамфилов

За автора

Вашият коментар