Графичен поглед върху натурата в галерия „Дяков“

Художникът Иван Нинов откри изложба литография и суха игла на тема „Натура” в Пловдивската галерия „Дяков” миналата седмица. Неговата самостоятелна изложба разисква творчески проблеми, сериозно задълбочени в контраста черно, бяло, сиво. Иван Нинов успява да придаде материалност и структура, така че творбите му да излъчват монументалност.

Наподобяващ  древните японски гравюри, авторът придава триизмерност на обекта, визирайки форми от натурата, които по скоро приличат на плюшено кадифе. Толкова са реалистични творбите му, че все едно сте на театър, когато ги наблюдавате. Пълна оригиналност, непоклатимост в изображенията, в която Иван Нинов тиражира литографиите си.

Лично на мен това ми прилича на съвършената графика – концептуална, с пластични моменти, естетически издържана..Графика за сериозни колекционери.

Още по интересното в творбите му е, че е приложил и съвременен инструмент за постигане на желания резултат, а именно Литография, намесена с фотошоп. Това, че творбата е в рамка, не означава че трябва да слагаме рамки на изпълнението й, като използваме единствено остарелите начини за печат.

Иван Нинов е завършил художествената гимназия в София през 1966г., при което има няколко неуспешни опита да следва в Художествената Академия, но напътствия в неговото творчество му дава Светлин Русев. Нинов работи в техниките офорт, суха игла и литография, като първата си самостоятелна изложба прави през 1972г.

През цялостното си творчество Нинов е лауреат на множество български и чуждестранни награди. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Враца, Плевен, Пловдив, Библиотека на Конгреса във Вашингтон, колекция „Лудвиг” в Кльолн, галерии в Краков, Тонио, Кангава и множество частни колекции.

Освен График, Иван Нинов се занимава и с илюстрации. Той прави художественото оформление на книгите „Корените на света” от Янис Рицос (1977г.), „Без свидетели” от Станка Пенчева (1980г.) и „Нулев километър” от Лъчезар Еленков.

Това е един от забележителните графици в историята на изкуството на България. Бих си позволила да кажа, че творбите му са национална гордост – силни, внушителни, без никаква наивност..истинска графика!

 

За автора

Вашият коментар