Иван Кулеков: „Свободен съм и не искам нищо друго“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мисля, че…

Хората можем да бъдем най-искрени единствено в мислите и сънищата си. Когато спрем да говорим, да викаме и да се борим за нашия квадратен метър слънце на земята. Когато престанем да се опитваме да научим и разберем всичко. Когато поставим проблемите си в огромното сито на живота. Тогава от него ще започнат да се посипват фините зрънца на колебанията и страховете, на вечно неразбираемото, на великия абсурд, в който сме попаднали съвсем случайно.

С хиляди от тези зрънца като с мокър пясък Иван Кулеков нежно оформя книгата си „Разумът на съня”. Сборникът от миниатюри и илюстрациите към тях постъпват с живота като с изгнил, но последен и жизненоважен картоф. Изрязват с много остър нож ненужното по повърхността, при нужда задълбават, изчистват вредните сложнотии, хвърят ги в мивката. Така Иван Кулеков успява да покаже чистия живот – най-простият и обикновен, съвършено малък и истински живот – извън големите събития, заобиколил дивия танц на времето. Живот, възможен единствено в сънищата и мислите. Мястото на безграничната свобода, на искрена гордост и срам, безкрайните полета, неподвластни на никой диктатор. Може би краят на света ще настъпи тогава, когато някой сложи ръка върху сънищата и мислите ни.

„Разумът на съня” излиза от печат само за три дни. Това според Иван Кулеков е голямото доказателство, което му е нужно, за да повярва, че е свободен, най-значещият символ на промяната, която лично преживява. За първата си книга чака седем години за издаването ѝ. 

„В книгата ми има рисунки и опит да се говори с този език. Просто се опитвам да говоря на различни езици и ползвам езиците си да изразявам различни неща. Човек преди да започне да пише, започва да рисува. Това не е случайно. Децата правят същото, те винаги първо започват да рисуват. Във всички хора присъства едно дете. Това дете по този елементарен начин продължава да изразява света. Оттам идва и възрастния човек, който владее думите и се опитва да си обясни света с тях. В тази книга тези две неща се преплитат.” – сподели Иван Кулеков на официалната премиера на „Разумът на съня” в Пловдив.

Миниатюрите на Иван Кулеков  са разделени според това дали са мисли или сънища – започват с „Мисля, че” или „Сънувам, че”. Така нищо не е категорично, нищо не е абсолютната истина, защото такава просто не съществува. И всичко, което ни заобикаля, съществува по някакъв начин, просто защото някой някога си е мислил така и е предал мислите си нататък. „Аз съм просто един от многото, които се опитват да си обяснят някои неща.”- сподели автора пред пълната зала на Радио Пловдив. За него тази книга не може да съществува без първата му книга с фотографии и миниатюри – „Фотописи”.

Един ден се надява да успее да ги събере на едно място. 
„Не знам какви се раждаме.
Умираме деца”

Вашият коментар