Изложба представя 19 фотографски и словесни портрета на бежанци и българи

От 10 до 28 септември изложбата „Непознатият друг" ще ви отведе навътре в сградата на бившия „Дом на българо-съветската дружба", в сърцевината на която днес се намира Непознатото пространство бул. Евлоги и Христо Георгиеви 169, вход откъм булеварда, бивш Модерен театър). На това място, умишлено избрано от кураторския екип заради архитектурните си дадености, не достига дневна светлина и образите изпъкват ярко. Изложбата предлага лична среща с 19 фотографски и словесни портрета на бежанци и българи. Като част от инсталацията в преддверието тече и документален филмов разказ, създаден от същия екип.

Изложбата е част от програмата на второто издание на фестивала за съвременна фотография „Фотофабрика". Избрал за свой фокус през 2015 г. темата за маргиналния човек, редом с кадри на световно признати имена във фотографията, фестивалът не забравя да насочи обектива си и навътре, към местната действителност. Така съвсем естествено вниманието на екипа е привлечено от актуалната, но и трудна тема за бежанците, прииждащи в Eвропа от 2013 г. насам.

Като тръгва по следите на медийния език — често пъти език на омразата и неразбирането, чийто резултат е разделението между местните общности и хората, които търсят спасение — екипът на „Непознатият друг" – Боряна Телбис и Елена Друмева, Фелия Барух и Кирил Златков – върви по свой път през темата, за да предложи още една гледна точка.

За да надникнем отвъд клишетата и черно-бялото, направихме интервюта с бежанци, срещи с българи и разговори с представители на местната власт. Настоящата изложба ще ви срещне с някои от лицата им, а по-дълбок поглед към ситуацията предлага филмовият разказ, дело на Beardfrost Productions.

„Непознатият друг" е начало на разговор. За нас. За тях. За всички нас непознати, но припознаващи се в страховете, болката и емпатията. Изложбата предлага естетическо преживяване на неочаквано място. Но също така и отваря поле за нови въпроси и нови отговори. Входът е свободен. Във всякакъв смисъл.

Повече информация за „Непознатия друг“ може да намерите ТУК

 

За автора

Вашият коментар