Капана – Балканската столица на дизайна

30 локации, повечето от които в Капана, ще превърнат Пловдив и арт-квартала на България в Балканска столица на дизайна. Това ще се случи между 20 и 29 юни по време на One Design Week – най-големият фестивал за дизайн и визуална култура на Балканския полуостров. "Предпремиерно" той се открива още днес с изложба на испански продуктов дизайн BRAVOS в Дружеството на пловдивските художници на „Гладстон“ от 19 часа.

Голяма част от изложбите, работилниците и останалите събития ще се проведат в границите на Капана. Дизайн от Австрия ще се установи на ул. „Константин Стоилов“ 36. В три различни секции ще бъдат показани различни лица на австрийския дизайн – реални продукти, история и награждавани проекти. На ул. „Магура“ вече работят групата от скандинавски дизайнери „Освети ме“, които обръщат офиса си – вътрешното пространство става градина с дървета, а външното – офис с интериор. Други австрийци – Sister Blister показват дизайн с блистери от опаковки от лекарства на улица „Христо Дюкмеджиев“. По улицата ще се подредят също Вишеградската група дизайнери до галерия „Сариев“ и Постстудио в галерия „Ластици“. На кръстовището на улиците „Магура“ и „Братя Пулиеви“, в една от най-старите сгради в Капана пък ще се подредят дизайнерските велосипеди „Спринт“, създадени специално за One Design Week.

Акцентът и най-голямото специализирано събитие по време на фестивала е Форумът, който ще се проведе в ГДК на 28 юни. Лекции ще изнесат някои от най-големите имена в световния дизайн, сред които Джесика Уолш, Studio Swine и Джулиет Кинчин.

Официалното откриване на фестивала One Design Week е утре, 20 юни, с купон на върха на Хълма на освободителите. В широкото пространство около паметника „Альоша“ ще се проведе музикално парти с безплатен концерт на Дан Бодан.

Пълната програма с всички събития, свързани с Форума, изложбите из града, изложбите в Капана и музикалните партита може да намерите в жълтите програмки из целия град.

снимка: Михаил Новаков

За автора

Вашият коментар