Капана стана двойно по-загадъчен (СНИМКИ)

Ама тук огледало ли има?

Ако ви е било трудно да се ориентирате в Капана и сте се губили в късите криви улички, сега може да попаднете в още по-сложния капан „Проект 0“. Двойно огледалната стена на „Златарска“ следва контура на улицата, тротоара и всички малки кривини по двете къщи от двете страни на мястото. Завършена в последния момент, двойно огледалната стена бе „открита“ от художника Кирил Кузманов, куратора Владия Михайлова и Веселина Сариева от фондация „Отворени изкуства“ в късния съботен следобед.

„Днес е горещо, но в последните дни ни валяха порои, имаше земетресение, което размести всичко. Все пак успяхме да завършим проекта“, каза в началото Кузманов. Той благодари на всичките си помощници, на заявителите на отделните панели, на фондация „Отворени изкуства“, общината и на всички жители на улица „Златарска“, които са били съгласни огледалната стена да бъде поставена там.

Проектът с 50 огледала всъщност е един от най-прозрачните в българските арт-среди. Отделните огледала са заявени от различни купувачи, които след края на проекта ще си ги получат, като именно техните пари са използваните средства за издигането на стената. Те могат да се видят на специално създадения за проекта сайт, в който може да се проследи и цялата му история от 2010-а година насам.

В едно галерийно пространство сме защитени от подобни неща, като земетресения, дъждове, можем спокойно да си подредим изложбата и всичко без проблеми да стане в срок. Тук предизвикателството беше по-различно, но искахме да покажем, че изкуството може да се прави и извън галериите, на улицата, сред хората, казаха организаторите при откриването.

Като част от паралелната програма, веднага след откриването в Баня Старинна бяха прожектирани два филма за Капана – единият от които показан за пръв път след премиерата му през 80-те, с участието на спасителите на Капана и в частност младият арх. Антоанета Топалова.

В понеделник пък е Международната конференция, която също ще се проведе в Баня Старинна и ще събере специалисти от цял свят в дискусии за изкуството в градска среда.

За автора

Вашият коментар