Хасан Бласим в Пловдив: „Хората не са различни, когато имат еднакви търсения“ (ВИДЕО)

Продължава утвърждаването на инициативата световни имена в литературата да избират именно Пловдив за своя нова дестинация. Поредният автор от форума „Европейски писателски срещи“, създаден от Недялко Славов и Божана Апостолова, е Хасан Бласим.

След имена като Юз Алешковски, Мануел Рико и Давид Фоенкинос, Пловдив приема първия писател от арабския свят – основното място, в което светът е вперил поглед през последните десетилетия.

Хасан Бласим се ражда в Багдад през 1973. Споделя, че винаги е искал да е писател и затова се насочва към кинематографското изкуство. Тук започва да среща и първите проблеми в родния си Ирак – властите смятат творчеството му за прекалено свободолюбиво и цензурират филмите му, дори получава заплахи за живота си. Принуден от обстоятелствата, Бласим се заселва във Финландия. Драматично и дълго е откъсването му от Ирак и става една от главните теми в творчеството му.

Започнал с публикуване на разказите си в блог, днес Хасан Бласим е превеждан на над 20 езика, получава рецензии от престижни издания, множество награди из целия свят и посещава редица литературни фестивали. Част от поредицата „кратки разкази“ на ИК „Жанет-45“ са и книгите на Хасан Бласим. „Лудият от площад Свобода“ е първият преведен на български сборник с разкази, а специално за гостуването му в България от печат излиза и последната му книга „Иракският Христос“ в превод на Мая Ценова.

Прозата на Бласим е често определяна като абсурдистка, наричан е и пост-военен сюрреалист, кошмарен реалист, но самият той признава, че не вярва в литературните стилове, а просто отваря лаптопа и започва да натиска клавишите. В творчеството си преплита градското с фантастичното, войната с мира, живота със смъртта.

Хасан Бласим е един от малкото арабски автори, познати в България, но като автор от друга култура споделя, че различията между хората за него нямат особено значение, когато търсенията им са еднакви.

Бласим ще посети и София на 16 декември в Мраморното фоайе на втория етаж в НДК от 19:00 ч., като част от Софийския международен литературен фестивал.

Още за Европейските писателски срещи в Пловдив:

  • Първата среща с френския писател Фоенкинос може да видите ТУК
  • Интервю с един от основните организатори – Недялко Славов може да видите ТУК
  • Как премина срещата с Юз Алешковски в Пловдив може да видите ТУК
  • Повече за Мануел Рико и срещата му с пловдивската общественост може да видите ТУК

Вашият коментар