Недялко Славов за втора поредна година с награда „Хеликон“

Романът "Камбаната" от Недялко Славов спечели наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза 2016 стана ясно тази вечер, информира БГНЕС

За първи път в петнадесет годишната история на наградата „Хеликон” един автор получава Орлето в две последователни години. Славов печели престижната награда с петия си роман "Камбаната" (издателство "Хермес") за втори път. С предишния си "432 херца" той печели наградата за 2015 година, а „Портрет на поета като млад” бе номиниран през 2014 година.

Брутално откровен и метафоричен в едно и също време, новият роман на Недялко Славов "Камбаната" съдържа в себе си всички актуални теми на съвремието ни – смяната на два режима, деградацията на обществото, опустошаването на българското село, нашествията на подивели роми над самотни изоставени старци, подмяната на вярата с паричните знаци, яловите продажни институции, донкихотовските опити на отделния човек да защити обществото, което дори не го приема.

На този фон се развива и вторият пласт, който извежда конкретните истории от новинарските заглавия в литература от висок клас – тук вече са животът и смъртта, вината и любовта, камбаната като символ на съвестта. Злото е магически коварно, то е силно и безпощадно, защото авторът го вижда дори в бялото – "В бялото са сенките на Мематите". Доброто е саможертва, кървава и обречена. Както самият издател Стойо Вартоломеев споделя, "Камбаната" се родее и е своеобразно продължение на "Калуня Каля" на Георги Божинов. Главният герой – убиецът и бивш затворник Вено е сходен по оголеността на чувствата и хуманността си с Калуньо на Георги Божинов. "Камбаната" на Недялко Славов е откровение за днешния ден, от което човек дълго не може да се съвземе.

"Тази книга е изповедна. Усещам, че се събужда колективна енергия. Живеем в тотална лъжа. Трябва да се събудим, не може на черното да казваме бяло. Българската нация е застрашена. Духът човешки е застрашен. Матрицата смазва всичко и човек трябва да се върне към божествените си проекции. Това беше идеята и на предния ми роман, за който взех “Хеликон” миналата година, но той беше повече книга в книгата – беше за съдбата на твореца, а този роман минава през сърцата на хората", заяви Недялко Славов.

"Ние сме изключително мъдър и красив народ", каза още писателят. Според него нихилизмът и говоренето срещу България и българина е това, което отвращава. Ние сме един прекрасен народ, допълни той. Човек трябва да се върне към Божия си промисъл, към параметрите на това, което ни е предопределено – мъжа, жената, детето – това е светът.

"Всичко друго на някой може да му харесва – на мене – не. За мен най-голямото достойнство на “Кабманата” на Недялко Славов е нейното въздействие докато я четеш и след като я прочетеш. Славов е поет. Той тръгва в поезията и след това минава в прозата и това е много добро, защото словото му е поетично, макар и в проза, коментира Юри Лазаров – член на журито. Той изгражда невероятни образи. За мен най-ценното в тази книга е смелостта да бръкнеш в темата за борбата срещу насилието. За упованието във вярата, която може да ни спаси. “Много хора ще нарекат книгата скандална. За мен тя не е скандална. Тя просто е много дълбока, много искрена и много честна, и много затрогваща книга”, обясни той.

За 15-годишнината на наградите “Хеликон” Лазаров заяви, че целта е да се запази тази награда, защото тя дава много верен критерии за това какво се случва в българската литература. “Като се върна назад през годините, няма празна книга. 100 на 100 са останали добри книги, които не са били наградени с голямата награда, но това е неизбежно – печели един. Като погледна номинираните книги, човек по номинациите може да види какво се е случвало в българската литература. Най-важното за тази награда е, че тя отстоя през годините”, допълни той. Бяха раздадени и две дипломи и статуетки на два български театъра за популяризирането на българската литература. Първата награда получи Драматичен театър Пловдив за постановка по романа на Алек Попов и Народен театър "Иван Вазов" за постановка по романа на Христо Карастоянов.  

Информация на БГНЕС

 

Вашият коментар