Художникът Румен Нечев: Посолствата ни трябва да разпространяват българското изкуство

Изложба керамика и графика открива пловдивският художник Румен Нечев в градската художествена галерия в Пазараджик „Станислав Доспевски” на 4 декември от 17.30 часа. Тринайсет са най-новите творби на автора, чийто творчески път започва именно в Пазарджик. Носител на наградата за графика „Станислав Доспевски”, Румен Нечев разказва, че след дипломирането си е изпратен по разпределение в Пазарджик. „И имам много приятели там. Там ми започна пътят като художник. А първите години са много важни, дали ще се впишеш, дали не си въобразяваш някакви качества. Човек има нужда от признание каквото и да работи. В Пазарджик получих много добро посрещане. Всички хубави неща, които могат да се случат на един художник ми се случиха там. Дипломната ми работа беше откупена от галерията „Станислав Доспевски”, а това е повече от комплимент”. 

Интересът на художника към керамиката също започва от Пазарджик по време на един пленер преди време. „Керамиката беше свеж повей, защото при нея се занимавам с нещо разчитайки повече на интуиция, отколкото на познание. Буквално за две седици  направих нещата. Керамиката е напук на всякаква модерност,  включва най-примитивните и вечни неща – водата, земята и огъня. Като имаш най-простите неща и само малко дух да им сложиш и правиш каквото искаш”. А на моята констатация, че между керамика и графика май няма много общо, Румен Нечев с доза хумор отговаря: „Аз съм общото”.

Освен многото самостоятелни изложи в страната, Румен Нечев често излага свои творби в чужбина. Скоро е завършил работата, която ще бъде представена по време на Венецианското Биенале на изкуствата догодина. Скоро негова творба се нареди в залите на Атенео де Мадрид в испанската столица, в изложба на съвременни български художници, работещи в областта на графиката. „За да станат хората от Европа по-добронамерени към нашата нация, трябва такива неща да се случват”, казва Румен Нечев. По думите му всички български посолства трябва да съдействат за това. „В Берлин има условия, в Париж. Във всички наши представителства могат да излага българско изкуство и култура и да има дългосрочна програма, с която да кандидатстваш. Залите ги има.Нещата са повече въпрос на организация и на желание. Случвало ми се е частна галерия да ме илзага, а държавната институция, която се намира на великолепомно място в центъра на Виена, затваря след откриването на изложбата”.

Накратко и категорично в разговора ни се намества фигурата на Слави Бинев, срещу чието назначаване като председател на комисията по култура и медии възропта цялата културна общност у нас. Мнението на Румен Нечев е, че той трябва да се оттегли. „Подкрепям хората, които смятат, че трябва да подаде оставка. Аз не съм против Вежди Рашидов като министър на културата, защото той все пак е артист и е запознат с процеса на създаване, а това не е малко. А Слави Бинев кой е. Той е производител на нискокачествена култура. Трябва да си ходи и мисля, че няма да издържи дълго време.  Защо не го сложат на комисията по хазарта?”.

Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Участия в десетки кураторски  проекти с графика и хартиени обекти.

Негови творби са собственост на НХГ – София, ГХГ – София, ГХГ – Пловдив, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, ГХГ – Бургас, ГХГ – Пазарджик, Графичен кабинет при МБГ – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, ex libris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин); частни колекции в страната и чужбина.

Към настоящия момент Румен Нечев работи за участието си  по покана на Веницианското биенале за съвременно изкуство – най-авангардния форум за съвременно изкуство в Европа. От 1988 година до 2006 г. участва в над двадесет международни изложби. От 2002 до 2008 г. е председател на Дружеството на пловдивските художници. През 2013- та година получава награда „Пловдив” за изобразително изкуство. 

„Румен Нечев е от поколението художници, които осъвремениха и обогатиха традиционното схващане за българската графика, преминавайки границите на черно/бялата схема и превръщайки графичния лист в уникално произведение на изкуството.” –  казва за автора доц. д-р Галина Лардева.

За автора

Вашият коментар