Киното на Изтока е в Пловдив

От днес,  16-ти януари Пловдив става домакин на едно изключително непопулярно кино събитие – “Менар филм фест” – Пловдив . Програмата на проявата ще предложи на киноманите 18 филмови премиери и още дузина късометражни филмови заглавия. Организатори на нетрадиционния филмов фестивал са Сдружение „Позор“ и Сдружение „Младежки глас” – Пловдив.

 

 

Ценителите на седмото изкуство ще имат възможността да видят филмови заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. Освен в Пловдив, фестивални прожекции ще има и в София, Бургас, Варна и Велико Търново.

Откриването на “Менар филм фест“ е от  18:00 часа в “Stage 51”  в близост до сточна гара. Началото дава черната комедия "Вечеря за злобари",  която е носител на престижната награда на журито и номинация за най-добър филм от Международния Филмов Фестивал "Златен портокал" – Анталия. Филмът е сатирично отражение на нашето глобализирано съвременно общество, представено чрез вечерята на две привидно обикновени двойки. По своеобразен начин историята на лентата ни показва как съвременната култура, може да се превърне в свят на екстремни удоволствия, насилие и безчувственост.

Важемн акцент в програмата на фестивала е и  един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година – съвместната продукция от Палестина-Холандия-САЩ-ОАЕ, със заглавие "Хабиби". Филмът е отличен с 4 награди на престижния филмов фестивал в Дубай, включително и за най-добър филм.  Това е историята на една забранена любов в Газа.

Двама студенти, живеещи в Западния бряг са принудени да се завърнат по домовете си, където любовта им се изправя срещу безмилостните традиции. За да покаже чувствата си, Каис пише поетични графити из целия град, без да осъзнава, че по този начин излага на опасност любовта си, в тази религиозно деликатна зона.

Късометражната програма на фестивала включва интересни заглавия, разделени в три блока: Близък Изток, Африка и Ориент.

Сред останалите заглавията в документалната програма на “Менар филм фест“ -Пловдив интерес представляват "Сема: една завършена любов", представящ поезията на персийския мистик и суфист Джеляледдин Руми, "Правете хумус, а не война" на  режисьорът Тревър Греъм, както и  красивата история за неповторимата Кападокия – "28 дни на Луната".

Освен в „Stage 51” на бул. Христо Ботев 51, част от филмите ще бъдат прожектирани и в бар „Грамофон“ на бул. Княз Ал. Батенберг 37 (Главната улица).

Цената на билетите за всички прожекции от феста е 3.00 лв.

menar01

 

 

За автора

Вашият коментар