Китари на абордаж в Пловдив

От днес (11 октомври 2012 г.) до събота (13 октомври 2012 г.) за седми път градът на тепетата ще бъде домакин на Международния фестивал на китарата. Прояватa е организирана от Община Пловдив и е включена в програмата на “Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2012”. Началният час на събитието е 19:00, а мястото на откриването – Драматичен театър Пловдив.

Тази година изданието ще предложи на пловдивчани и гости на града страхотно шоу още в първата си вечер  вечер. На сцената Драматичния театър заедно ще забият Иван Лечев и Жан-Мари Екей. Интерес буди фактът, че и двамата имат самостоятелни участия в различните издания на фестивала годините.

Тазгодишният им съвместен проект е продуциран от Международния фестивал на китарата – Пловдив 2012. Заедно с двамата китаристи на сцената ще излязат и Милен Кукошаров – клавишни, Веселин Веселинов-Еко – бас и Стефан Цеков – ударни инструменти. Втората вечер (12 октомври) ще предложи на зрителите изпълненията на Роберто Фабри (Италия) и Китарно дуо Бернар Пирис-Бриджит Репитон (Франция). Фабри е изключително активен като изпълнител, композитор, преподавател и член на жури в международни китарни конкурси по цял свят, а китарното дуо е сред най-излъчваните френски китаристи в радиоефира на Франция и Белгия.

Финалният акорд на фестивала на 13 октомври – събота ще поставят Франсиско Берниер (Испания) и китарен квартет ЕОН от Италия. Франсиско Берниер е притежател на повече от 20 международни награди и е бил солист на много оркестри в Русия, Англия, Испания, САЩ и др.  Членовете на Квартет Еон също не са случйни люде – те са сред отличниците в някои консерватории на „Ботуша”и имат разнообразен музикален опит – от класическа музика през електронни жанрове до блус и джаз.

 

quitarfest

 

 

 

За автора

Вашият коментар