Кока-кола бликна от шадравана пред Общината, целият е черен (СНИМКИ)

Мирис на Кола се носи от шадравана с пеликаните от рано тази сутрин, а кафява течност събира погледите на ученици и минувачи по центъра

Водата в шадравана пък е изцяло черна

Първият учебен ден, който съвпадна и с първата Нощ, събра погледите на стотици ученици. Художникът Майк Буше реализира скулптурата Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна). „Фонтанът с пеликаните”, както е познат още той, на централния площад „Стефан Стамболов” в Пловдив бе изпълнен с диетична кола рано тази сутрин. 

Проектът е реализиран в рамките на Private Idano, самостоятелна изложба на Майк Буше в Sariev Contemporary, Пловдив. Той е под номер 45 в програмата на изданието тази година.

ОЩЕ ВИДЕО може да видите ТУК

Под Номер 75 пък е прокетът "копЧЕТАТа"

Проектът е специално разработен за популярното пространство за градски срещи – Копчетата. Върху малките кръгли седалки, наредени на площада пред сградата на Община Пловдив, авторката визуализира един нов подход към езика като форма на комуникация и носител на съдържание. Чрез различни начини на изписване, шрифтове и техните атрибути сериите CDoupbles (портманту от couples и doubles) и SyllaBLEndings (портманту от syllable и blendings) разкриват възможни значния в различни думи и комбинации от думи на български, английски, фенски, немски и ги превръщат в своеобразна конкретна поезия. Думите са подбрани така, че да изграждат неподозирани асоциации в едно общо пространство, в което ъглополовящата е свързана с щастието, смисълът със словото, краят с рая, създаването с даването и много други.

На 15 и 16-ти септември от 18 ч. всеки ще може да дойде на площада и да прочете своята избрана дума или думи в рамките на флашмоб за колективно четене, воден от художничката.

Вероника Цекова е първият български автор, представен от фондация „Отворени изкуства” в европейската платформа за изкуство в публично пространство In Situ.

СНИМКИ: Фей методиева

Повече за програмата на НОЩ-та може да видите ТУК

Вашият коментар