Краси Алексиева за новата си книга – поезията е неведомо нещо

"Самотата е огромен камък и един живот не стига, за да го обходиш“.

Красимира Алексиева наскоро издаде поетичната книга „Любов на живота“. Галеристката не е от тези писатели, които пишат бързо и издават често. Последната й книга е от 2013-та година – "Пътят на художниците". Първата с поезия излиза през 1994  – „Къде ме търсите“, след това през 1998  – „Бог да бъде там“, също поезия и през 2007 година Краси Алексиева издава „Свръхскоростно“.

Стиховете в „Любов на живота“ са писани през последните 5-6 години. В книгата има много любов, много самота и доста посвещения. Засега може да бъде открита в галерия „Възраждане“, а скоро и в по-добрите книжарници.

Ето какво разказа за новата си книга Краси Алексиева:

„Най-напред младите хора започват да пишат за любовта, след това животът ги премила и се отдават на други теми, а за един живот, който вече отива съм своя край е логично да направя равносметка за любовта. Равносметката е, че без любов няма живот, откъдето и да го погледнеш. Книгата като цяло е посветена на един човек. Това е един мъж, с когото вече 30-тина години имаме чувства, въпреки обстоятелствата, които са против нас, но може би това запазва една любов. Когато е по-далечно разстоянието нещата, като че ли се запазват повече. Вътре в книгата има едно посвещение на Агоп Мелконян, това беше един изключителен писател, може би досега не съм видяла друг човек, който така да усеща тънкостите на поезията. Той ме научи как да редактирам. Има посвещения на един приятел, на Матей Матеев, на Кеазим Исинов и други. Поезията е много странно нещо, тя идва, когато най-малко подозираш, не е като прозата. Прозата е повече занаят донякъде. Поезията е неведомо нещо. Идва отнякъде и ако го хванеш добре, ако изпуснеш моментът – отишло е“.

Краси Алексиева разказва, че е била поласкана от факта, че Аделина Странджева, доктор по филология, която работи в Катедра по история на литературата и сравнително литературознание в ПУ „Паисий Хилендарски“ е харесала книгата и сама е предложила да я представи.

Илюстрациите в книгата са на Юлиян Йорданов. За него Краси Алексиева казва: „ Това е може би най-блестящият съвременен график. Той не само даде разрешение да използвам неговите графики, но и определени моменти от тях. Щриховани са повечето от нещата, за да приличат на рисунки. Стана много добро издание по отношение илюстрациите“.  

Красимира Алексиева е родена в София. От 05 септември 1995 година, заедно със сина си Сим Алексиев, е ръководител на галерия „Възраждане“ – Пловдив към читалище „Възраждане“ в Стария град. 

Под нейно ръководство са открити 400 изложби на автори от цяла България и чужбина. За дейността с галерията Красимира Алексиева и Сим Алексиев са отличени с наградата – скулптура „Полет над Пловдив“, връчена в Нощ на музеите и галериите, 2006 от КЦМ-Пловдив.

Галерия „Възраждане“ е удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата през 2010 г. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.

Красимира Алексиева е автор на дванадесет есета за художници, представени в сп. „Европа“ (броеве – 2002 до 2009 г.) и седемнадесет критични есета в седемнадесет броя албуми и каталози, издадени от галерия „Възраждане“.

За автора

Вашият коментар