Кучета разказват за прехода

„Кучешки разкази”  се нарича книгата на Оркней Дамянов, която ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив от Андрей Захариев. Началото на събитието е в 18.00ч.

Интересният момент в творбата е, че на страниците й десет истории от несвършващия български преход са разказани от десет породи кучета. За разлика от редица заглавия, които отреждат на най-добрия приятел на човека ролята на екзотичен аксесоар, в "Кучешки разкази" на Оркней Дамянов кучето е равностоен персонаж в тандем със стопанина си.

"Не човекът избра мен – аз го избрах. Никога, нито за миг, не съм се усъмнявал в правилността на съдбоносната стъпка. Аз съм единственото истинско нещо в живота на човека… На мене ми е тъжно, болно и страшно да гледам как най-добрият ми приятел не напредва, а се връща назад, вървейки гърбом. Разчовечава се човекът, но аз не мога да не го обичам. Ако генното инженерство произведе куче, което мрази стопанина си така, както само човек може да мрази човек, това е краят"…

Оркней Дамянов е псевдоним на пловдивския журналист и автор на няколко литературни творби Нейко Дамянов, работил за в. „Отечествен глас" и в. „Марица".

 

За автора

Вашият коментар