Лицата на Нощта

Още едно лице в екипа на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”

Фондация „Отворени изкуства”,  организацията в основата на независимите арт събития, променили облика на Пловдив, създава нова позиция – фестивален директор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” Виктор Янков ще продължи мисията на „Нощта” в развиването на културната карта на града, презентирането на качествено ново изкуство и стимулирането на връзките между артисти с институциите и обществото.

Според Веселина Сариева,  директор на фондация „Отворени изкуства” и инициатор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, новата позиция – фестивален директор е стъпка напред в развитието на проекта, ход към търсене на силно и комуникативно присъствие на участниците в предстоящия фестивал.

Виктор Янков ще следва ясни и открити принципи на работа, ще се грижи за съставяне на силна програма и ще влее новаторски идеи и енергия в събитието.  Виктор Янков е роден през 1988 г. в Стара Загора. Завършва езикова гимназия “Ромен Ролан”. През 2008 г. се мести да учи и работи в Пловдив. Там завършва специалност „Политология”. От края на 2010 година Виктор е водещ и съсценарист на предаването за култура „Метафора“ по БНТ2. През 2012 е поканен от фондация „Отворени Изкуства” за куратор на Фестивал „Улица Отец Паисий“.

Нека припомним, че през 2012 г. за първи път събитие от Пловдив успя да спечели вниманието на журито на годишните награди Eventex – българските награди за организатори на събития и техните партньори. Осмото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” бе отличено с първо място в три категории от общо дванадесетте категории на наградите.

През годините на своето съществуване „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация. Фондация „Отворени изкуства” като базов организатор на събитието успява да представи на посетителите всяка година широк диапазон от участници и събития.

За девети поред път „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, базовото събитие на фондация „Отворени изкуства”, ще се състои през септември (20, 21), за да предложи на широката си публика качествено културно съдържание в рамките на два дни. Базов организатор на събитието е фондация „Отворени Изкуства“. От 2013 фондация „Америка за България“ се присъединява като съорганизатор на събитието. Традиционен съорганизатор на събитието от 2008 година е и Община Пловдив.

За автора

Вашият коментар