Включват слънцето в борбата с маларията

Интересен и иновативен е подходът на холандски учени, които възнамеряват да отърват малък кенийски остров от болестта малария, предавана чрез комари. Тяхната идея е да включат в свирепата борба над 4000 електрически капани за комари, захранвани със слънчева енергия.

Всички те ще бъдат монтирани в домовете на хората, живеещи на остров Русинга в езерото Виктория. Високата цел, която си поставят учените е пълното унищожаване на маларията, заявява ръководителят на проекта Виллем Такен. Само че те искат да направят това, по начин, който е безопасен и щадящ околната среда.

Ако тези холандски пионери успеят, то в такъв случай проектът може да има глобални последици за борба със заболяването в отдалечени региони.

Понеже въпросният остров не разполага с централизирана електрическа мрежа за захранване на капаните, то къщите ще бъдат оборудвани с местно производство слънчеви панели, по две осветителни тела и зарядно за мобилни телефони. Това премахва необходимостта от скъпи и замърсяващи генератори и дава възможност за четене, учене и работа извън периода на дневната светлина.

Към това ще се прибавят и капани за комари. Капаните ще примамват хапещите нашественици, използвайки естествените ароматизатори, които елиминират нуждата от вредни инсектициди и също така намаляват вероятността комарите да станат резистентни. Безпосредн факт е, че в последните години прекомерното използване на инсектициди доведе до сериозно повишение на резистентността към тези препарати у маларийните комари, което освен че прави борбата с болестта все по-трудна, но и вреди на околната среда. В разглеждания случай обаче, вероятността комарите да станат „устойчиви“ към този метод е твърде ниска.

Учените от холандския университет са обявили, че пилотен проект в 18 къщи вече е показал, че капаните са ефективни и че местните хора се радват да ги използват.

komar

 

Вашият коментар