Любен Дилов – Син: „Ще оцелеят само тези, които могат да се гмуркат под водата“

Режисьорът и художник Владимир Тодоров разказа за новия си фантастичен роман малко преди официалното откриване на 16-то издание на фестивала "Пловдив чете" на Античния театър

Любен Дилов – Син бе модератор на срещата и представи издателство "Лексикон" и автора на Владимир Тодоров в клуб Фарго вчера вечерта

Аха да започне да говори за замърсяването и глобалното затопляне, но някак си се спря и не поиска да се отклони от това, за което се бяха събрали хората, а именно "Архипелаг Ню Йорк” на известния аниматор и художник Владимир Тодоров и се спря. "Толкова необятна тема, че не ми се говори сега за нея", започна той, като нямаше как да не направи встъпителни думи, за това, което трябваше да чуе публиката в следващия един час. 

Авторът е завършил анимация, работил е в Бояна, след което занимава за Лондон, където работи като аниматор, а малко по-късно се превръща в художник, като е работил с много известни режисьори и компании от цял свят. 

"Много се радвам, че толкова млади хора и дами са дошли в този следобед на фестивала Пловдив чете". Това, което ще ни вълнува съвсем скоро в следващото столетие е именно водата, което най-вероятно нашите правнуци ще зависят от нея. В книгата на Владо историята разказва за един постмодернистичен свят, в един архипелаг на мястото на Ню Йорк. Най-високите сгради са останали необитаеми, а най-голямата ценност е да можеш да се гмуркаш, защото на дъното на земята ни са останали ценности, които се разменят за храна", започна своя встъпителен разказ за илюстративната книга Любен Дилов – Син.

"Книгата не е съвсем детска, тя е по-скоро юношеска, нищо че има картинки. Тя не е и елитарна публика, но се чете лесна. В нея само е загатното, че става въпрос за глобалното затопляна, има известан наука, но по-голямата част от нея е чиста фантазия. Ако не ви хареса спокойно може да ме замерята с нея", разсмя публиката самия автор. 

В ръцете на едноличния владетел е най-важното – питейната вода, а властта му се крепи на строги закони, които отпращат на сигурна смърт всеки, който не може да допринася за обществото. В дълбините се крият безброй съкровища и добрите гмуркачи се ценят високо – постапокалиптичната цивилизация в съградена върху жалките останки на миналото.

В своята насочена към тийнейджъри фантастика Владимир Тодоров проследява живота на Флин Пери, обикновено момче, който мечтае да мине изпитите и да стане един от елитните гмуркачи – тези, които имат право да живеят в по-хубавата част от архипелага, където има течаща вода и електричество, където има достатъчно храна за всички. В момента обаче е един от мнозинството, които живеят в малки коптори и рискуват живота си всеки ден по несигурните мостове. Неговият близък приятел и партньор Тони е болен и има нужда от лекарства, които се намират трудно – трябва да се вадят от дълбините, или ще бъде един от изпратените на сигурна смърт. А Флин има нужда от здрав партньор за изпитанието – и единственият му шанс е непокорната и красива Мадисън Рей. Само че двамата попадат под прицела на Лио Ван Занд, син на владетеля на архипелага и готов да убива, за да получи своето – и сега иска точно това момиче за себе си. Позната история, която се развива предвидимо и плавно, разказвайки за голямата любов, истинското приятелство и борбата със злото в различните му проявления.

Това, което впечатлява книгата на Владимир Тодоров са илюстрациите, които той предсатви, като изложба във Фарго, а публиката имаше възможността да му зададе десетки въпроси. 

Вижте и великолепния трейлър с раздвижени илюстрации от книгата:

Пълната програма на Пловдив чете може да видите ТУК

ПРОСЛЕДЕТЕ НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ ЧЕТЕ САМО В MEDIACAFE.BG!

Вашият коментар