Лондонските графити идват под тепетата този петък (СНИМКИ)

Пловдивски журналист представя изложба на фотографии на графити-рисунки от различни лондонски квартали
 
Философия, политика, спорт и хумор се смесват в посланията от уличното изкуство из кварталите на Лондон. Творчеството на изключително популярните, но въпреки това често анонимни графити художници по лондонските сгради, част от които са в работническите квартали, като Брикстън, Бриклейн и Шоредич, влизат в обектива на любителя фотограф Виктор Кадири.

Снимките ще бъдат официално представени в петък 22-ри юли от 19:30 часа в Спортен клуб за фитес и скуош „Тотал спорт“.

Почитателите на уличното изкуство, в частност рисунки, ще могат да видят впечатляващи, красиви и понякога провокативни творби. Сред темите на художниците, които са от различни националности, са банките, човешките права и сексуалност или поп-културни феномени като Дейвид Боуи и Междузвездни войни. Понякога графитите са просто цветна украса за сградите в иначе еднотипната урбанизирана среда в работническите квартали.

Виктор Кадири се занимава непрофесионално с фотография. Дълги години работи като журналист в Пловдив, част от регионалния екип на Дарик радио. От няколко месеца живее в Лондон, където е особено впечатлен от рисунките в зоните на английската столица и решава да покаже, че рисуването на открити места и графитите не са непременно престъпление, а най-вече един от многото начини за себеизразяване на младите и понякога неоценени таланти. Когато е поднесено с вкус дори престъплението може да се превърне в естетика. Кадири е категоричен, че целта на изложбата му не е да покаже себе си като фотограф, а да даде възможност на хората да видят неща, които не биха успели да видят с няколкодневна екскурзия до Лондон.

„Не на последно място се надявам хората да разберат, че при добро взаимодействие между уличните творци и властимащите, крайният резултат може да има облагородяващ и дори съживяващ ефект за много от еднообразните и полуизоставени изоставени сгради и пространства в градската среда, допълни той.

Откриване: 22-ри юли, 19:30 часа в спортен клуб за фитес и скуош „Тотал спорт“.

Представяме ви част от снимките на Виктор Кадири:

Изложбата се осъществява с партньорството на Mediacafe.bg, graffiti.bg, Plovdiv-Events и Уиски и бира бар „Сандък'ъ“, където след 21.00 часа ще се проведе скромно after party.

 

За автора

Вашият коментар