Манипулира ли ни Изкуството?

Всеки ден ставаш сутрин и знаеш, че живееш в свят, който е модерен. Сипваш си кафето сутрин в най-готината чаша, обличаш тениската с любимата ти щампа и суичъра с цветните петна. Обуваш си кецовете и излизаш, знаейки, че си част от модерното.

Най-големият фактор, който определя стила Ти е АРТ-а. Изкуството е всичко, което е креативно, интересно и те кара да чувстваш и мислиш. То създава новите модерни течения, формира вкусовете ти и общо взето знае как да влезне под кожата ти и да те манипулира.

Един от художниците, който стои зад кадъра на изкуството знае как се омагьосва публика. Той е изключително модерен, леко нереален, градско-животински, вдъхновен от създаването на характери.

Художникът се казва Рийс Оуенс (Rhys Owens).

Голяма част от работата му до момента включва различни техники, с които да получи завършеното си произведение. Те варират от манипулирането на 3D модели, сканирането на рисунки направени със спрейове, преработване на Photoshop и всичко това, за създаването на една цялостна рисунка. В интервю за рисунките си, Рийс споделя, че много разчита на цифровата страна на нещата, но и изключително много му харесва, когато включва традиционни техники, чрез които рисунките изглеждат по-органични.

Рийс Оуенс е на 33 години, живее и работи в Суонзи, Уелс, Великобритания ( Swansea City, Wales, U.K.). Първоначално започва да работи като креативен създател на щампи за тениски за спортната фирма Nike. Въпреки, че и двете страни са доволни от резултатите, работата между тях не е дългосрочна, въпреки качествените идеи на Рийс. По същото време Оуенс успява да съуми случващото се и започва да създава свой уебсайт, в който да продава собствените си идеи, щамповани върху тениски. Сайтът се казва „Hidden Moves” („Скрити Ходове”).

Неговото творчество е изцяло вдъхновено от различни съвременни личности и техните характери. Това са имената Анди Уорхоу, Basquiat и Banksy. Като художник, Рийс е много взискателен в правилния дизайн на героите. Скромен откъм продукция, Оуенс наистина залага на качеството, вместо количество. Работи бавно, целеустремено, до изпиване на композиция, непренатоварващо оцветяване и не изневеряващо на стила си, а неговия най добър приятел е кофеина.

Рийс Оуенс знае, че живеем в изобилие на градска субкултура. Душата на неговото творчество е съхранена в терабайтове във виртуалния свят. Това го прави един от най-модерните артисти, диктуващ новата дигитална епоха в изкуството..И не само нея..Рисунките му са щамповани върху тениски, като част от съвременната модерна линия за поколението 21 век. Кажете ми се сега, не ви ли манипулира изкуството?

Вашият коментар