Мануел Рико в Пловдив: „В модерния свят литературата е свита в ъгъла“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

За малко повече от месец от съществуването си, новата литературна инициатива в Пловдив – Европейски писателски срещи – успя да срещне пловдивската публика с трима знаменити писатели – Давид Фоенкинос, Юз Алешковски, а последният гост под тепетата бе големият испански писател Мануел Рико.

Европейски писателски срещи е инициатива на писателя Недялко Славов и издателката Божана Апостолова. С нея те искат да издигнат града ни не само на българската литературна сцена, но и да го поставят на картата на световната литература като една от задължителните дестинации със своя вълнуваща се и критична публика. Възможността, която Европейски писателски срещи дава на пловдивчани, а именно – да се срещат лице в лице и да контактуват с имена в световната литература, които често подминават страната ни, да черпят от тях опит и вдъхновение, е безценна и успява да ни създаде един глобален контекст, в който да поставим себе си и родната ни литература.

Мануел Рико, който по-рано през деня грабна вниманието на ученици от ЕГ „Иван Вазов“, много от които имаха възможността да разговарят с него на испански, изпълни красивата зала в Балабановата къща. Испанецът остана впечатлен от атмосферата и духа на старинен Пловдив.

Специално за посещението на Мануел Рико в Пловдив организаторите на срещата бяха отпечатали лимитиран тираж от книга с 25 избрани поеми на испанския писател, които пловдивчани можеха да вземат напълно безплатно. Това е дебютът на Мануел Рико на български език, а Божана Апостолова се закани, че не само поезията, но и прозата на Рико ще бъдат достъпни на българския пазар.

Преди Мануел Рико да вземе думата в Балабановата къща се проведе същински спектакъл с думите на испанския поет и цигулката на известния като Пловдивския Моцарт – Георги Димитров. Той възхити Мануел Рико с майсторството си, а веднага след него директорът на пловдивския драматичен театър – Кръстю Кръстев взе ролята на актьор и патетично изрецитира пет подрабни творби от преведената специално за случая книга на Мануел Рико.

Мануел Рико и неговото творчество представи писателят Недялко Славов, който е автор и на увода към книгата с поеми на Рико.

В поезията на този забележителн поет мислител има нещо много странно и автентично – една необяснима способност да взема като с детски ръце конкретното, предметното, материалното и местейки хора, местности, реки, дървета, къщи, градове, луни и звезди спрямо едни други, или всички общо към вътрешната си просветлена тревожност – да извлича от целия тоя материален свят квинтесенцията на духа, да разговаря с астралното тяло на нещата, да овеществява обратно и да визуализира пред нас най-трепетните и вечни състояния на душата.“ – пише в увода си Недялко Славов

„Живеем в много трудни времена. Западът живее в състояние на война, провокирано от модерния капитализъм. Живеем с опита да превърнат нашите общества в консуматорски общества. Доминиращата култура на образа, глобализацията, разбрана по лош начин, големите международни корпорации, интернет пространството водят до това културата, литературата и в частност – поетичното изкуство – да бъдат свити в ъгъла, да бъдат достъпни за една много малка част от хората. Затова смятам, че събития като днешното, такъв тип тържества, би трябвало да служат, за да можем да затвърдим нуждата от литература, от поезия на обществата в 21 век. Те ни дават капацитета да изградим един свят, да превърнем личната памет в колективна. Без тях животът би бил много тежък.“ – сподели емоционално Мануел Рико пред пловдивската публика.

 

Следващата среща от поредицата „Европейски писателски срещи – Пловдив“ е на 16 ноември, отново в Балабановата къща. В нея ще участва голямата фигура в съвременната френска литература – Силви Жермен – носителка на най-високата френска наградата за литература „Гонкур”. Силви Жермен печели наградата „Фемина” още през 1989 г. за романа „Дни на гняв“, а за цялостното си творчество през 2016 получава световната награда Cino del Duca.

Още за Европейските писателски срещи в Пловдив:

  • Първата среща с френския писател Фоенкинос може да видите ТУК
  • Интервю с един от основните организатори – Недялко Славов може да видите ТУК
  • Как премина срещата с Юз Алешковски в Пловдив може да видите ТУК

Вашият коментар