Не един, а двама победители на конкурса за поезия Добромир Тонев в Пловдив (СНИМКИ)

Без победител, с две втори места завърши конкурса за поезия „Добромир Тонев”

За 5-та поредна година на датата на рождението на един от най-изтъкнатите български и световни поети Добромир Тонев се връчват наградите от поетичния конкурс, който носи неговото име. 

Тази година 60 участника до 45 годишна възраст споделиха своите стихове с експертното жури в състав: Младен Влашки, Здравко Дечев и Станислава Станоева.  

Връчването на почетните награди бе съпроводено от безсмъртните стихове на Добромир Тонев, рецитирани от Ина Иванова, както и прожекция на 9 минутен филм, запаметил гласа и енергията на поета. На събитието присъстваха много от приятелите и роднините на Добромир Тонев, които си спомниха за гения на поезията, за неговия висш пилотаж в реденето на думи и рими, за социалния контекст на стиховете му, за прекрасните метафори.

Младен Влашки сподели, че наскоро е изчел всички стихове на Добромир Тонев и е забелязал едно просто нещо – във почти всичките си произведения той засега именно смъртта като тематика. А изправен само пред смъртта, човек може да твори свободно и да надгражда.

Три специални награди бяха предвидени за стихове, посветени на Добромир Тонев. Парична награда от 300 лева, осигурена от радио Пловдив, ваучер до 70 лева за екскурзия по избор и вечеря и нощувка за двама в пловдивски хотел.

Наградата на Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” за поет студент е много важна по същество. Важна е, защото Добромир Тонев и още куп големи български поети са се зародили именно в средата и атмосферата на Пловдивския Университет. Младен Влашки покани присъстващите и на вечер, посветена на Добромир Тонев. Тя ще се състои в понеделник (19 октомври) от 18:00 в именитата 8-ма аудитория в Ректората на ПУ. Наградата в размер на 100 лева грабна Галина Вълчева. 

Третото място, оценено на парична стойност от 150 лева, заслужи Мария Иванова Фьон. Наградата ѝ бе връчена от Здравко Дечев, който посъветва младите поети да се вгледат в непосилната лекота в поезията на Добромир Тонев и да се стремят към нея.

За съжаление, конкурсът остана без победител. Журито раздаде две втори места с награди по 325 лева. Владислав Христов, който е дългогодишен участник в конкурса, и Гергана Атанасова от Казанлък оглавиха заедно отличените на 5-тото издание на конкурса.

Равносметката от този конкурс и 60-те прегледани творби от журито произнесе Младен Влашки. Той сподели, че летвата, която Добромир Тонев поставя със своите стихове е много висока и понякога непосилна за младите ни поети. Той ги посъветва да търсят не само вглеждането в себе си, но и средата, която ги заобикаля.

Чуйте поезията на победителката – Гергана Атанасова:

 

Вашият коментар