Николай Нинов и Времето гледа с десет очи (СНИМКИ)

Тази седмица културната сцена на Пловдив озари представянето на най-новата книга на Николай Нинов

Авторът се срещна с читателите си в книжарница „Сиела“ на последния етаж в пловдивския мол

Уютното пространство на кафенето на книжарничката бе препълнено извън пределите на своя капацитет. Хора от различни сфери присъстваха, притеглени от общата любов към древните скални светилища. За г-н Нинов това е втора издадена книга по темата, която е своеобразно продължение на „Повторени сънища“. Авторът бе поканил за представянето на четивото свои колеги от различни области, които бяха живото доказателство, как идеята обединява и сплотява. Гости бяха Галина Константинова (пи-ар на Пловдивски Окръжен съд), Ирина Станева (химик) и Гавраил Гавраилов (социолог). 

Те изразиха единодушно мнение, че книгата е безспорен шедьовър, написан с истинско преклонение пред гения на древните, с много емоция, че в нея авторът е вложил не само своите умения, но и душата си. Сюжетът разказва за личните пътешествия на автора из българските древни скални светилища. Негов верен спътник е съпругата му, като епизодично се появяват и други герои. Част от тях бяха специални гости на събитието. Страниците ни разкриват родни картини, но от не толкова познатата България.

Целта на Николай Нинов е да популяризира тези места, да накара читателя да съпреживее неговите приключения и да прояви желанието сам да ги посети. Изказът е поетичен, а не строго документален. Това го прави достъпен и увлекателен. Това не е типичния пътепис, смисълът на разказа е в мистичното съпреживяване с тайнствения дух на древните светилища.

Редовете не са изсушени с типичните за този тип проза изказвания. Те ни заразяват с емоцията от общуването с хората, открили и показали на автора (чрез него и на света), обвитите в забрава мистични места.  Книгата има и познавателна стойност, защото сведенията за обекти, като описаните в нея са малобройни, откъслячни и разпръснати. 

Николай Нинов разпалва търсаческия дух дори на пристрастни към темата хора. Публиката оцени скромното му присъствие на фона на голямата мисия, която си е поставил с бурни аплодисменти. Съмишлениците му, дошли от целия пловдивски регион, получиха освен незабравимия спомен от вечерта – усмивка и автограф.

 

Вашият коментар