Николай Русчуклиев в Градска художествена галерия

Днес, 25.04.2013 г. от 18.00 ч., в сградата за временни изложби на Градска художествена галерия – Пловдив, на ул."Княз Александър I" 15 ще бъде открита изложбата на професор Николай Русчуклиев.

Експозицията представя 33 живописни творби, дарени на галерията, и правени предимно през последните шест години. Работите са в различни жанрове – от пейзажи до автопортрети, излъчващи експресия и експлозия от цветове.

Авторът споделя, че те засягат философската тематика за пътя в човека и извън него, но можем спокойно да добавим – за пътищата, по които вървим и за правото ни на избор, за тези, които ни отвеждат към определени хора или ни отдалечават от тях.

Професор Николай Русчуклиев дълги години е преподавател по живопис във Великотърновския университет. Над 400 негови творби са притежание на Националната художествена галерия, галериите във Велико Търново, Видин, Каварна, Враца, Белоградчик, Русе, Севлиево, Добрич. Освен откупки, значителна част от тях са и негови лични дарения, правени през годините.

Проф. Русчуклиев става носител на награда "Русе” за изобразително изкуство, заради приноса си за утвърждаване на авторитета на гр. Русе като значим художествен център, за всеотдайна преподавателска дейност и по повод своя 80 годишен юбилей.

Художникът е роден на 15.11.1932 г. в Плевен. Учи в Художествената академия в София при проф. Ненко Балкански, проф. Илия Петров и проф. Борис Митов. По стечение на обстоятелствата се мести да работи като учител по рисуване в Русе, където живее и твори под псевдонима Русчуклиев.

Върху една от стените в ателието на професора стои един цитат от Пол Сезан: “Светът не ме разбира и аз не разбирам света. Затова съм се оттеглил.” Проф. Русчуклиев най–често изобразява себе си в своето ателие, сред своите картини. Това е неговият свят – другият, към който е обърнат и погледът на твореца, различен от всичко прозаично, лицемерно и фалшиво.

image02

 

Вашият коментар