Нощ на музеите и галериите – „Град и публични пространства“

Балон от найлонови торбички с размерите на триетажна къща ще полети над Пловдив
Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2012 ще се проведе на 21-ви септември (петък). По-голяма част от проектите, които ще видим в програмата са част от фестивала "Град и публични пространства", който стартира на 17 септември и ще продължи до 22 септември в Пловдив, с курирана от Вера Млечевска прорама – "Ритуали на обичайното".
Фестивала обхваща различни локации в градската среда на Пловдив, като се стреми да преодолява предизвикателствата на обществена визуалната среда и търси непосредствен контакт със зрителите извън традиционните пространства за изкуство. Повечето проекти са международни. Сред тях са хитовите проекти – триетажният балон от найлонови торбички на Музео Аеро Солар, Хор на оплакванията, книгата на Кенди Чанг и изложбата, събрала мечтите на хора от над 30 града и 6 континента и др.
Голям балон с размерите на триетажна къща, изтъкан от събрани от гражданите найлонови торбички, ще полети в небето по време на Нощ на музеите и галериите – Пловдив – 21 септември 2012 г. Проектът е на Музео Аеро Солар, по идея на Томас Сарачено и ще гостува на музейната Нощ, част от програмата “Град и публични пространства”, компилирана в две части – индивидуалнипрограми на заявилите участие в Нощта организации и специална програма от събития, продуцирани от фондация „Отворени изкуства“, част от фестивал “Град и публични пространства” с тема “Ритуали на обичайното”, куриран от Вера Млечевска – 17 – 22 септември 2012.
В програмата "Град и публични пространства” ще видим: ”Before I Die___” (“Преди да умра”) на артистката Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България) – глобален проект, стартирал през септември 2011 в Ню Орлеанс, но вече проведен в над 30 града на 6 континента. Инсталацията ще събере мечтите на пловдивчани и ще ги запише в книга, която Кенди Чанг ще издаде през 2013. “Архитектурен форум 2012” ще представи изложбите – “Кино Комсомол – място за култура” и “Ще ми се да беше …” , които разглеждат сегашното състояние и бъдещето на кино Комсол, Джумая Джамия и църквата “Св. Богородица” в града.
hera2012
“Град и публични пространства” с проект – “Ритуали на обичайното” обхваща различни локации в градската среда на Пловдив, като се стреми да преодолява предизвикателствата на обществена визуалната среда и търси непосредствен контакт със зрителите извън традиционните пространства за изкуство:
Фотографската изложба на Лубри (София) ще бъде разположена в светещите рекламни табла по улиците на града. Проект Демокрация (Мадрид) представя идеите на колектива за художествена намеса в реалността и сблъсъка на идеи и форми на действие – ще видим видеа на паркуристи в известно испанско гробище.
Сблъсък на научни теории и физически формули с ежедневна реалност и социологически и политически феномени представя Янек Симон (Полша). Серия негови проекти съдържат електронни системи от типа “направи си сам”, създадени от художника, който постоянно търси алтернативи на съвременната култура, контролирана от масовата продукция.
И още: българският Хор на Оплакванията ще чуем на обновения Римски стадион; прожекция на Димитър Солаков (София); изложба на Хера Буюкташчиян (Истанбул) и Мари Мазиоти (Питсбърг) и др.
Дебют
“Cadaver” на Мартин Пенев (Ст.Загора) е пърформанс – импровизиция, изграден върху взаимодействието между биологично тяло и софтуер. Тялото на танцьора е облепено с електроди, които предават напражението на мускулите към специално разработена компютърна програма, която превръща получените данни в аудио филтри и ефекти.

СНИМКИ от представянето на НОЩТА може да видите тук!
Интерактивна акция и дебютен проект на Зорница Халачева (Ст. Загора). Художничката завършва бакалавърска и магистърска степен в Национална Художествена Академия, София, специалност „Живопис”. Работи в полето на живописта, видеото, инсталацията. Тема на нейните работи е обществото и заобикалящата го среда.
 

 

За автора

Вашият коментар