One Architecture Week: Искаме в дебатите за архитектура да участват и не-архитекти

В дебатите за архитектура не трябва да участват само професионалисти, и се опитваме в тях да включим по-широк кръг от специалисти. Това е една от целите на акциите, изложбите и останалите събития по време на фестивала One Architecture Week, който започва в края на седмицата. Идеите заяви директорът на OAW арх. Любо Георгиев, който представи програмата на 10-дневният фест, заедно с кураторите от dontDIY Светослав Минчев, Стефан Минков и Христо Станкушев, както и зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов.

Сред поканените хора има художници, артисти, дори музиканти, танцьори, които да се опитат да покажат тяхната визия за архитектурата или как те работят с пространството. Освен, че за пръв път фестивалът е с контекстуална пловдивска програма, новото е и по-разчупеният формат. В предните издания всичко се случваше в зали, в затворени пространства (основно в НДК в София), водеха се дискусии, лекции, а сега вече много от събитията ще са на открито, изложбите, дискусиите, работилниците ще са обществено достъпни, в повечето случаи дори няма да се налага да се влиза в някаква сграда. Сега има например 12 проекта, реални намеси в градската среда, което е нещо ново за фестивала, разказа арх. Георгиев.

кураторите на One Architecture Week 2014 – Светослав Мичев, Христо Станкушев и Стефан Минков

Програмата е фокусирана основно в двата уикенда – 11/12 и 18/19 октомври, когато има много събития през целите дни. В седмицата между тях има ежедневни прожекции на филми в центъра на фестивала – т.нар. „Ядро“ на Капана на ул. „Загреб“, което в момента търпи лек ремонт. Там ще бъде поставена нова дървена настилка, както и навес, който да пази сянка и не пропуска дъжд. Целта е мястото да се превърне в културна сцена, на която да се провеждат срещи, представления и различни прожекции. През седмицата ще има няколко дебата, като традиционната вече „Беседка за града“ във вторник и интересен разговор за Албанската архитектура в четвъртък. „Кариерен форум“, или място за среща на ученици с работата на архитектите, ще се проведе в петък през целия ден. Вечерта на Римския стадион пък се очаква вълнуващият проект „Пощенска кутия за приказки“, който пристига за пръв път в Пловдив. На събитията в София обикновено има по 1000 души, разказа арх. Георгиев. Този път приказките са малко по-концептуални, свързани по един или друг начин с архитектурата.

Във втората фестивална събота – 18 септември ще се проведе Форумът – единствената платена част от фестивала. 7 лектори от чужбина с много сериозен опит и умения ще се срещнат с публиката и ще разкажат за своята работа или архитектурните си виждания. В неделя, 19 октомври, също са предвидени няколко дебата и лекции, а в 19 часа е официалното закриване.

Вижте какво разказа преди седмица директорът на фестивала Любо Георгиев през Mediacafe:

Фестивалът е успешен модел, тъй като успяхме да обединим архитектурната общност с няколко реални намеси, разказа и зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. За пример той даде конкурса за площад „Централен“, който вече има избран победител, след като бе обявен преди година, именно на предходното издание на Architecture week. В следващата седмица в града ще пристигнат победителите – португалските архитекти, които ще проведат различни срещи с експерти от общината и да очертаят конкретна времева рамка за работа. Вече имаме и по-сериозен ангажимент това да се случи, заради победата ни в конкурса за Европейска столица на културата, добави Стоянов. Той добави, че до края на годината ще се разширят още пешеходните зони в Капана. Една от улиците – „Христо Дюкмеджиев“ ще се препавира най-вероятно още в следващите седмици.

Фестивалът се открива на 10 октомври и приключва на 19 октомври. Организатори са „Едно“ и фондация „Америка за България“, заедно с община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Приятна изненада за мен беше отношението на средния и дребния бизнес в Пловдив, който явно има желание да подкрепя културата, разказа накрая директорът на фестивала арх. Любо Георгиев. Сред бизнес партньорите има доста местни фирми, които помагат на фестивала с по-малка или по-сериозна помощ.

Пълна програма може да видите от този линк.

Вашият коментар