Звуците на живописта, колажа и скулптурата, събрани в Гората (СНИМКИ и ВИДЕО)

На фона на една вълшебна атмосфера, създадена от Чилингировата гора автори от България, Бразилия и Австралия представиха своето творчество и използваха реалистичната обстановка на природата ни като галерия.

Фестивалът „Горски Резонанс” бе в чест на 1000 години от основаването на село Белащица след битката през 1014 година между цар Самуил и византийския император Василий при Беласица планина. А колкото до самата Чинарена гора, тя е сравнително млада, след изсичането ѝ преди 70 години и преродена наново почти от нищото.

„Има много символика в тази мистична атмосфера – смесица от усещането за силна гравитация от една страна и духовно възвисяване от друга. Исках да споделя тази впечатляваща гора и магичната ѝ енергия с всички, които имат сетива,”  разказва Антония Димитрова – арт директор на галерията.

Международният фестивал „Горски Резонанс” обхвана светлата и тъмната част на денонощието. В горското пространство, своите творби показаха няколко автора, от които Велислав Георгиев – Will, скулптор, роден в България, но живеещ в Австралия от 30 години. Неговите скулптури бяха озаглавени „Слепци с очи” – създадена като ехо от далечното минало, което представлява един актуален резонанс и в настоящия ден. Те са метафорична интерпретация на историята, в основата на която лежи легендата за ослепените Самуилови войни.

Родни Браун от Австралия бе приготвил интересна инсталация върху Сателитна чиния окачена върху чинарени дървета, с прожектиращ се върху нея филм с резонанси от човешките възприятия, започвайки темата си от сътворението на планетата Земя. 

Сезар Пиментел от Бразилия, е друг млад и мистичен автор, поставил творбата си между стволовете на чилингировите дървета. Интерактивна инсталация от текстил, акрилна боя, лак, хартия, прежда, озаглавена – „Пътуване към черната дупка”. Тя отвежда зрителя към епицентъра на битка между основните цветове и тъмнината, в едно пътешествие без начин за завръщане, на което, взаимодействайки с творбата, публиката откриваше смисъла на тази борба: липсата на светлина или нейното добавяне. 

Като за десерт, един изключително интерактивен и иновативен пърфомрманс представиха Група „Тъп Дъб”, които въздействаха до краен предел на сетивата на публиката, разкривайки им звука от създаването на една творба.

Групата „Тъп Дъб” е съставена от 6 млади артисти: Цветелина Ангелова, Деляна Димитрова, Осман Юсеинов, Таньо Павлов, Боян Аврамов и Иван Иванов  обединени в общата си концепция за изкуството, социалните събития и обществото като цяло. В наименованието на тази формация дъбът като символ на мъдростта, вечността и знанието е противопоставен на ясната конкретика на моралното и интелектуалното затъпяване.

Пърформансът „Пулс”, който младите артисти изпълниха е едно съчетание между визуалното и музикалното изкуство. Музиката, пречупена през призмата на твореца бива изобразена върху платното, камъка и дървото с допира на молива, рисуването с четката, играта с шпаклата върху работната плоскост. Звукът на хартията, извайването с длетото, шилото и чука трансформират различни звуци. Когато всички тези звуци се обединят, се създават тоновете и нюансите в изкуството и общия пулс на творението, който се материализира, трансформирайки се синкретично в пулс на живота.

Гората, превърнала се в галерия представи инсталацията на Нели Тодорова – „Чиста съвест” и картините на Русудан Кхизанишвили (Грузия)- „Пратеници”, Наташа Кюпова „Случки в Чинарената гора”, Йордан Калайков – „Старият чинар”, Марек Сак (Полша) – „Споделени води”, Лудвиг Золтан от Унгария – „Метаморфози”. Вячеслав Есенков (Украйна/България) представи своя скулптура на Желязно куче, а Мустафа Хаякър (Турция) бе рисувал с масло върху платно, вдъхновен от пребиваването си в Пловдив „Леда и Лебеда”.

Анна ла Стелла (Италия) се включи с фотография, озаглавена „Legs on NY”, а дървеният огромен охлюв представяше автора си – Константин Денев. Лятата хартия на Лаура Димитрова обогати изобилието от материали в произведенията на авторите.

Очаквайте скоро видео интервю с група „Тъп Дъб”!

За автора

Вашият коментар