Още тринайсет причини да четем Георги Томов

Авторът на „Не беше тук и си отиде“, Георги Томов, представи новия си сборник с разкази „Всичките дни“ на 20-ти май (петък) в книжарница Хеликон

Ако досега не сте се срещали с творчеството на Георги Томов, то ето ви поне тринадесет причини да прочетете новия му сборник: книгата съдържа тринадесет разказа, като всеки от тях е редактиран от различен човек. Тринадесет души, сред които писатели, журналисти, преводачи и други., признали качеството на творбите.

„Всички дни“ ни сблъсква с истории, минали през сърцето и живота на автора. И макар самият той да твърди, че историите не са свързани помежду си, сборникът оставя усещането за едно постепенно израстване. Първият разказ „Джендов“ безспорно е коренът на залегналите в сборника разкази –историята на един род – защото всички ние сме дошли от някъде, преди да се сблъскаме с останалата част от света.

Тази книга е опасно да се чете по път или пред лекарския кабинет, защото читателят рискува да изпусне спирката или часа си, за да довърши историята, започнала привидно като картина на едно обикновено ежедневие на обикновен герой и завършила с дълбока мъдрост. Една от онези мъдрости, които често изпускаме – като това как чифт високи обувки и една лоша свекърва могат да спасят брака ви (разказа „Онези обувки“)…

Самият Георги Томов споделя, че е благодарен, че не пише откакто се помни, а е прописал късно, защото
Да бъдеш писател променя целия ти живот, цялата ти представа за света… Виждаш момиче със сини очи и очите ѝ вече не са сини, а диамантени, започваш да се чудиш как би я описал….

"А лъжата всъщност е свързана с доверието – не можеш да излъжеш човек, който ти няма доверие."

"В живота казват, нищо не се губи и всичко се връща. Дали бях добър син, дали съм добър баща? Научих ли моите синове, че няма как да свиеш рамене пред нечии разбит живот и да кажеш: Така си беше!"

Откъс от разказ от сборника "Всичките дни" може да прочетете ТУК

 

За автора

Вашият коментар