Остайница на Рене Карабаш – засядащ в гърлото и очистващ (СНИМКИ)

Актьорите Красимир Василев, Дария Митушева и Елен Кожухарова емоционално пресъздадоха духа на романа

Ще бъдете впечатлени от тази книга. Тя е написана в стил, който ѝ приляга и личи. – сподели издателката Божана Апостолова, която си призна, че не е очаквала 28 годишната Ирена Иванова в тази млада възраст да напише един толкова болезнен и мъдър роман.

След фурора от “Хълбоци и пеперуди” почитателите на Рене Карабаш дочакаха и нейния дебютен роман – “Остайница”. Действието в романа се развива в северноалбанските планини, където все още се тачи жестоката система от обичайни закони, наречена Канун на Лека Дукагини. В тези нечовешки патриархално-родствени ценности жените е задължително да бъдат убити от съпрузите си с приготвен от собствените им бащи куршум, ако не са девствени в първата брачна нощ. Жените там нямат почти никакви права, а единственият начин да се спасят от всичко това, е да станат остайници – да се откажат от всичко женско и да живеят като мъже до края на живота си. Заедно с това те трябва да отрежат и косите си, откъдето романът получава и красивата си корица.

Романът ни сблъсква с живота на Бекиа, която в нощта преди уговорената вече сватба, решава да стане остайница. “Едно момиче, което отчаяно иска да бъде син на баща си, който е искал да има момче. Докъде може да стигнеш, за да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта с цената на нечий друг живот? Това е история за човека отвъд пола, отвъд думите "син" и "дъщеря", "мъж" и "жена", за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.”

Пловдивската премиера на “Остайница” по нищо не приличаше на традиционно литературно представяне. Събитието изпълни Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив, където актьорите Красимир Василев, Дария Митушева и Елен Кожухарова разиграха част от текста на романа и успяха да въздействат с емоционалната сила на думите в чувствено-напластения роман.

“Остайница” е бунтуващ се роман, който предизвиква със стила на писане, с непризнаването на главни и малки букви, тотално подвластен на борбата за човешкото и свободата.

За автора

Вашият коментар