От днес стартира „Град и публични пространства“

Първият учебен ден е и началото на фестивала "Град и публични пространства", който е част от 8-мото издание на "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив. До 22 септември ще бъдат представени над 10 международни проекта, които ще се случат в обществените пространства на град Пловдив. Идеята на фестивала е да се изследват обичайните ситуации и ритуали на живот на съвременния градски човек и дали чрез изкуството тези навици и ритуали могат да бъдат променени. Ще видим пърформанси, изложби, акции, работилници, дискусии и срещи.
За удобство на гостите на града – обиколката днес ще започне от ул. "Петко Каравелов" 36 – с откриването на изложбата на Мари Мазиоти (Питсбърг).
Начало 17 септември:
 
Изложба на Мари Мазиоти (Питсбърг) – Мари Мазиоти е американски визуален артист, чиято практика включва рисунки и инсталации със специален интерес върху текстила. Работите й са излагани в множество галерии и музеи като Музея за изкуства Карнеги и Музея на Анди Уърхoл. Творбите й са били избирани за резиденции във Венеция, Испания, Франция, Австралия, както и из целите Съединени Американски Щати. Отразявани са в Chicago Art Journal, Pittsburgh Post-Gazette и ArtNews. ул. „Петко Каравелов“ 36 (преди Пешеходния мост)
Изложба, 17 – 22.09, 18:00 часа
 
„Pussy Concerto“ – Иво Димчев (Амстердам) – Иво Димчев е роден през 1976 г. Работи като хореограф и артист. Неговите представяния са цветуща смесица от танц, театър, пърформанс, музика, картини и фотография. Автор е на повече от 30 представления и е носител на няколко интернационални награди за танц и театър, презентирайки работите си из цяла Европа и Северна Америка. Поради заболяване на Иво Димчев ще видим прожекция на пърформанса му.
ОП „Радостни обреди”, ул. „Хр. Г. Данов“ 34 спектакъл 17.09,  19:00 ч.
Изложба на Хера Буюкташчиян (Истанбул) – Хера Буюкташчиян (р. 1984 в Истанбул) е художничка, работеща в Истанбул. Работите й се фокусират върху представите за другостта, присъствието и ксенофобията, социалната идентичност и памет, и често се представят в техниките инсталация, рисунка, видео и др. В ролята си на разказвач, художникът използва иконографски елементи, митове, исторически факти като метафори, както и истории от съвременния живот.
 
Ул. „Отец Паисий“ 34 изложба и прожекция 17 – 22.09, 20:30 часа
 
Изложба на Ариел Райхман (Берлин) – Ариел Рейхман е роден е през 1979 г. в Йоханесбург, Южна Африка и през 1991 г. емигрира в Израел. В момента живее и работи в Берлин. Завършва Академията за изкуства и дизайн в Йерусалим през 2007 г., а следващата година получава магистърска степен по изящни изкуства в Берлинския университет по изкуства. Работите му са в полето на фотографията, филмовото изкуство, пърформанса, рисуването, скулптурата и инсталацията.

 

Галерия Сариев, ул. „Отец Паисий“ 40 изложба17 – 22.09 21:00 часа
 
Снимка: Т.Караколев

За автора

Вашият коментар