Откриха „Отклонение“ в Баня Старинна

Изминалият уикенд в Пловдив би могъл да се похвали не с един, а с няколко фестивала от световна класа

Едно от дългоочакваните ежегодни събития за съвременно изкуство, който също влезна в съботната програма, бе „Арт Позитив“. Той отвори вратите на Баня Старинна за дванадесети път в града на тепетата, а изложбата път бе озаглавена „Отклонение“ и включва творбите на 18 млади автора, а именно:

Антония Костова, Божидара Делчева, Емил Миразчиев, Иван Карев, Лора Пармакова, Любомир Хаджийски, Мартин Москов, Петя Миланова, Маргарита Попова, Мартина Вачева, Надя Генова, Павел Найденов, Рад Гюлеметов, Рангел Гидиков, Севдалина Кочевска, Джоел Нуру, Константин Папаризов, Соня Митова, Трифон Ташев.

Проблемът „Отклонение“ не е недостъпна тема от заобикалящия ни свят. Напротив, тя е доста съблазнителна и неизчерпаема, създава много кръстопъти с размишления за праволинейността в социалните, политическите, психологическите, лингвистичните и артистични процеси.

Отклонението може да бъде разглеждано и като конфликт, изменящ траекторията, аномалия на правата линия, нарушаващ болезнения педантичен път. Отклонението като конфликт на личността със себе си и околния свят, като генератор на недоволство и гняв. Но и като начална точка на творческата интерпретация на света, като пресечната точка на хаотично кръжащите около нас дискурси.

Фестивалът „Арт Позитив“ е едно от силните събития, подкрепящо прогреса на съвременното изкуство и даващо силен тласък на млади, креативни автори от българската сцена. Фестивал, разбиващ рамките на обществените комерсиални предпочитания и задълбаващ не само в същността на мисълта, но в нейния поток на развитие.

Изложбата в Баня Старинна ще продължи до 14-ти юни. 

 

За автора

Вашият коментар