PLAKAT KOMBINAT представя изкуството на плакатите в Пловдив

Изложбата на онлайн галерията и платформа за съвременно българско плакатно изкуство Plakat kombinat е наредена в пространството на Plovediv в квартал "Капана" специално за седмицата на архитектурата в Пловдив.

Експозицията представя авторските търсения на 12 изявени български артисти  (Ясен Згуровски, Теодор Лихо, Милен Гелишев, Георги Янков, Николай Младенов, Надежда Комитска, Филип Бояджиев, Мариян Дзин, Милена Абанос, Стефан Чинов, Максим Мокдад и Анна Симеонова), работещи в сферата на графичният дизайн на тема нова българска архитектура или кои са позитивните примери в българската архитектура през последните 25 години.

Станали вече емблематични сгради като Red Apple, Jaclyn, Urban Modul, Палеонтологичният музей в село Дорково са едни от сданията, вдъхновили творците за техните интерпретации върху темата. 

Творбите са изложени на две места – веднъж в галерийното пространство на Plovediv, а също така и по улиците на трансформиращия се във все по артистичен квартал Капана в Пловдив. Всъщност именно улицата се счита за естествената среда на плаката и място, където той се чувства комфортно.

Целта на куратора и основател на Plakat kombinat Анна Симеонова е да реабилитира изкуството на плаката като такова в България, което всъщност се оказва нелека задача. Авторският плакат е жанр в изкуството, той има колекционерска стойност, а по света има музеи, които са специално посветени на това изкуство. С други думи, плаката не е само комерсиален, рекламен или политически пропаганден, той може да бъде и чисто художествен. 

12-те плаката са принтирани на фотохартия със страхотно качество и се предлагат за закупуване на по-ниски цени по време на фестивала в два размера 100х70 см и 50х70 см както в пространството на Plovediv, така и в интернет галерията plakatkombinat.com

Повече за програмата на OAW можете да откриете ТУК.

Вашият коментар