Петър Чухов: Едно тристишие може да роди редица истории

Моята уплаха от собственото ми писане е, че аз наистина съм почитател на поантата и някой път и в мои и в чужди стихотворения забелязвам как слабо стихотворение набира някаква енергия само със своята поанта. Нещо, което е и доста порочно.

Литературният салон “Spirt and Spirit”, позициониран вече 9та година в клуб “Петното на Роршах” на ръба на Капана продължава своята нелека задача да чертае голямата карта на съвременната българска литература и не спира да среща пловдивската публика с актуални хора на словото и техните книги. Тази седмица на горещия стол до Александър Секулов застана поетът Петър Чухов, а поводът – последната му стихосбирка “Адdicted”.

"За мен в Литературния салон Spirt and Spirit се случват най-хубавите представяния и срещи с автори и книги. От седмица очаквам с нетърпение да дойда тук. Пловдив е един специален град, както и самото място."  сподели Петър Чухов пред пловдивчани

Aдdicted се ражда след като преди повече от 10 години Петър Чухов пише едноименното стихотворение по повод конкурс на Литературен вестник. В последствие текстът доста време стои недокоснат докато не влиза в репертоара на популярни формат “Актьори срещу поети” в театрална работилница “Сфумато”. Когато чува рецитала от актьора на своето стихотворение, Петър Чухов усеща, че около него може да се изгради една цяла книга.

Петър Чухов споделя, че за него е важно не просто едно стихотворение да е добро само по себе си, а и заедно с останалите да образуват някаква цялост. Това е и една от особеностите на “Адdicted”. Тя не се разпада на отделни стихотворения, а прави голяма смислова и емоционална дъга, под която събира фрагментите от несбъднатост, очакване и съмнение.

“Тонът на тази книга е коренно различен от предишните. В предните имаше едно желание в Петър Чухов краят да е блестящо остроумен, като фойерверк. В тази книга има един по-мек и по-дълбок тон. Сякаш е отпаднал този остроумен завършек, а е останала дълбоката поанта – завършване, което понякога дори увисва. Мисля, че това е дори лек бунт срещу предишния Петър Чухов. сподели модераторът на срещата – пловдивският поет Александър Секулов

Моята уплаха от собственото ми писане е, че аз наистина съм почитател на поантата и някой път и в мои и в чужди стихотворения забелязвам как слабо стихотворение набира някаква енергия само със своята поанта. Нещо, което е и доста порочно.” – започна интересна тема Петър Чухов като раздели популярното напоследък писане на поезия като фейсбук-статус и истинските стихове.

Поетът определи фейсбук като творческа лаборатория, въпреки честите упреци от колеги и приятели, че споделя прекалено много от творчеството си там. Много от стихотворенията, които боряват единствено с поантата стоят добре във фейсбук, но ,публикувани в сборник или периодично издани, сякаш вече не стоят така добре.

Имам пристрастия към този тип поезия, която инфектира въображението – служи само като тласък. Едно тристишие може да роди редица истории. обясни Петър Чухов влечението си към кратките поетични форми

 

Вашият коментар