Пловдивчанин възкреси легендата за Балканджи Йово във филм (ВИДЕО)

“Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?”

Думи, познати повсеместно на всеки българин още от ранна детска възраст

Почти няма българин, който да не е чувал тези думи на Пенчо Славейков, завладяващи и обръщащи погледа на всеки един от нас към тъмните векове на Османско владичество. Това стихотворение е преработка на много по-стара българска фолклорна лирика. Записан за първи път през 1860 година, този текст вълнува българите и до днес.

Духът на един млад ентусиаст в областта на киното също бе пробуден от тези завладяващи думи – Георги Ставрев, изгряващ режисьор от Пловдив. Жоро вече има два филма и десетки музикални клипа зад гърба си. Първият му проект е съвместен с още няколко негови колеги и носи заглавието “I am everything”. Късометражката бе излъчена за първи път преди няколко години, а днес Жоро Ставрев  може да се похвали с още по-мащабна проява, а именно новата лента “Йово”.

Идеята за филма се заражда преди шест месеца, разказа режисьора, който е едновременно оператор и монтажист на филма. Първоначално всичко започва от простичко запознанство между Георги и две прекрасни певици – Николета Дойчева и Мариела Димова, с които, пленени от българската песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, прекрояват мелодията и те я изпяват отново и отново, и отново, докато не се ражда идеята за цял филм по темата. Следва половин година усилен труд, в който Жоро събира екип от актьори и с минимални средства, правят нещо толкова впечатляващо.

Резултатът – безкрайно интригуващ, след вдъхновяващия трейлър, се излъчи в петък 8-ми декември в кино “Лъки синема”

За Mediacafe.bg Жоро сподели, че мелодията и целият процес по снимките са го докоснали искрено и целта му е да повтои това по същия начин всички, които гледат филма. Времетраенето на лентата е 20 минути, но всяка от тях оставя зрителя без дъх. Кадрите са заснети в Родопа планина. Част от тях са снимани и в пловдивския стар град.

Естествено главният герой е познатия ни вече от “I am everything” млад актьор Никола Николов. Той влиза  по невероятен начин в образа на Йово и възкресява на екран старите реплики от Славейковото стихотворение. Героят му е силен и борбен неподвластен на времето, оставащ верен на любовта, на родината, на Яна. Същата онази Яна, за която глава се дава, но на турска вяра – никога.

За съдържанието на самия филм както ние, така и самия режисьор пожела, няма да разказваме повече. Всеки ще има възможността да го гледа съвсем скоро. В навечерието на най-светлите християнски празници късометражният проект ще бъде излъчен национална телевизия, издаде за нас Ставрев. Очаква се “Йово” да е по екраните на всички български телевизори на 24-ти декември – Бъдни вечер.

Относно плановете за конкретния филм, Жоро се надява да може той да бъде популяризиран и излъчван по националните медии възможно най-скоро. В последствие ще бъде предоставен и онлайн, защото авторът иска творението му да стигне до възможно най-голям брой хора. 

“Всеки заслужава да се докосне до българското!”

На премиерата се запознаваме и с двете млади дами Николета Дойчева и Мариета Димова, които освен гласовете, озвучаващи песента към филма, са и героини в него. Те разказват, че са искрено поласкани от поканата за участие и са горди от доверието, което им е указано – да изпеят такава завладяваща българска мелодия. В аранжимента на музиката взема участие и Васил Иванов (Dexter). Прекрасните певици изпяха елемен от песента като завършек на премиерата и вдигнаха на крака препъпнената 2-ра зала на Дома на киното. 

След прожекцията и бурните аплодисменти, нестихващи доста дълго време, Георги Ставрев държа реч, той изказа благодарностите си към всички участници, целия екип, сдружение “Хайдути”. В лентата взема участие и собствения дядо на младия режисьор.

Известният пловдивски рапър Атанас Димитрайков – Liter Jack, както и добре познатият ни Георги Вачев влизат в ролята на турски душмани измъчващи тежко нашия Йово. Сред гостите в залата пък можеше да се видят куп имена от пловдивската фотографска гилдия, сред които освен Георги Вачев, забелязахме и Димитър Яков и AJ Петков, както и музикантите Георги  Зайков и Дани Димитров. 

Проектът има и продължение, озаглавено “Яна”. Новият филм ще излезе през идната 2018 година. До тогава ентусиазираният режисьор споделя, че се надява на колаборация с големите имена от българското съвременно кино и проект с истински бюджет, който да покаже пълния капацитет на неговите възможности.

Талант, хъс, амбиция, творчески дух, професионализъм, креативен поглед-това са качества, които Ставрев вече притежава. Екипът на “МедияКафе” му пожелава само все повече успехи и се надяваме съвсем скоро да можем да станем свидетели на първия му пълнометражен филм.

"Пътищата се разделят и се сливат пак! Ако не тук, по тая земя с мъка напоена, то след сто живота, ако бога е рекъл!" 

Целият пламенен трейлър към филма може да видите ТУК

Вашият коментар