Професия Татуист

Всяка професия има своите интересни страни, но има една, която носи и по-специална тръпка. Това е професия, която превръща човешкото тяло в платно на изкуството, белязва го с рисунки, които да покажат на целия свят или да запазят съкровено само за себе си. За изкуството няма работно време и не трябва да бъде затваряно в рамките на галерии и изложбени зали. То е там, където хората го чувстват. Ето това е и смисъла на професията татуист.

Николай Ясенов Николов е на 36 години, роден в красивия дунавски град Силистра. Завършил е средно образование. Под псевдонима Bullet BG, той живее от дълги години в Португалия, занимаващ се единствено с рисуването на татуировки. С упоритост и креативност, Bullet показва истинско качество и професионализъм в работата си, което го превръща и в изключително желан татуист за много хора. Николай Николов – Bullet е с професия татуист, разчупващ съзнанието и оковите на бъдещото поколение:

Кажи ми какъв е типичният ден на Bullet BG?

Ставане в 8, джогинг 20 мин. След това билков чай, разходка с принцесата (домашния любимец), закуска, Към 11 часа обикновено или правя татус или рисувам до към 4-5 часа след обяд. След  това излизам някъде с приятелката ми, често хапваме навън вечер, след това някой филм… но въпроса беше за деня, така че това е…

Кога започна да правиш татуировки?           

Първият си татус направих през 1996 година и от тогава не съм спирал.

Какви проблеми си срещал в работата си като татуист?

Проблеми, свързани с работодателите, проблеми с материалите, друг път с клиентите, неща които могат да се срещнат във всяка професия.

Освобождаващо ли е да твориш по този начин?

В момента бих казал твърдо ДА. Работя в стил, който харесвам, подбирам клиентите, които ще татуирам. Имам достатъчно време, което да отделя за дизайни и проекти, но не винаги е било така. Доста нерви съм хвърлил в проблеми като работодатели, клиенти и материали.

Опитвал ли си да се развиваш в друга насока?

От както се помня рисувам (върху картони, платна или кожи). Никога не ми е хрумвало да правя нещо друго. Налагало ми се е разбира се през годините да работя нещо, но там вече не говорим за развитие, а за оцеляване.

Има ли течения в изкуството, които не харесваш и се опитваш да им противодействаш с твоя стил?

Течението не е само в изкуството: Комерс, фешън мода, но вече съм се изморил да се опитвам да обяснявам на клиенти, че не си купуват дънки от мола, които след 2-3 години ще им се струват смешни. Когато правиш нещо за цял живот, трябва да мислиш, да търсиш, да проучваш, да си сигурен в себе си. Трябва да намериш точният артист, да знаеш какво, къде и защо ще се татуираш. Поне основно трябва да си запознат със стиловете в татуирането. Живеем във време, в което за няколко часа можеш да получиш цялата информация.

И как би описал своя стил?

Най-вече реализъм, разбира се пречупен през моите очи. Стремя се постоянно да го подобрявам, усъвършенствам, развивам. Винаги е в процес.

Какво планираш за в бъдеще?

Не обичам да планувам по далеч от месец, дори не записвам клиенти за по далечни дати. Досега нищо не съм планирал, всичко се е случило от само себе си, така че ако ви кажа, че планирам да творя, бихте получили същия отговор и ако ме бяхте питали преди 15 години.

 

Твоите идоли?

Има творци, които харесвам, има артисти, на които се възхищавам, но най-вече има творби, които обожавам. Графиките на Ешер, скулптурите на Огюст Роден или живописта на Илья Репин.

Какви татуировки имаш ти?

Разнообразни като живота. Голяма част от тях съм си правил сам, били са по скоро тренировъчен материал, отколкото символични. Тествал съм игли, бои, различни стилове и техники.

А в такъв случай помниш ли им бройката?

Броил съм ги само веднъж, когато бях с една. 

Нищо не криеш с тях така ли, просто тестваш върху себе си?

Нищо не крия и нищо не показвам с тях, те са част от мен завинаги и са единственото сигурно нещо, което ще взема със себе си, когато напусна този свят.

Мислиш ли че всеки човек трябва да има татуировка?

Не. Но в момента се случва точно обратното, за съжаление. По ми харесваше като беше underground.

Има ли себеотдаване в твоята професия?

То заема челното място.

Каква е цената на една от твоите страхотни татуировки?

Не работя в България и е доста относително. Нямам ценоразпис, зависи от много неща: зависи в коя държава ще го правя татуса, зависи дали ще е на фестивал или конвенция, зависи дали ще съм гост в някое студио или на какъв процент ще се работи и т.н.

Идеалният свят в твоите представи е..?

Няма идеален свят, има идеални моменти. Те трябва да бъдат оценени, изживени и запомнени.

 

 

За автора

Вашият коментар