Художникът Георги Терзиев с втора изложба за една година

Георги Терзиев откри 18-тата си по ред самостоятелна изложба. Неговите акварели могат да се видят до 15 декември във фоайето на библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Този път художникът ни пренася в Хърватия и Черна гора.

Вдъхновен от природата и архитектурата на Будва, Котор, Дубровник, Загреб, Плитвишките езера той пресъздава в картините си цялата прелест на преживяното през лятото. Художникът предпочита да пътува без стриктна програма, отколкото организирано, въпреки че отиването му до Черна Гора и Хърватия е било с група.  По време на пътуванията си често рисува вечер в хотела своите картини.  

 „Будва е прекрасен град с тесните си улички.  Котор – старинен, с огромна опасваща го крепост. Дубровник напомня за Созопол и Несебър, но все пак там е друго, тук при нас има повече живот по тези места, като че ли..”, разказва художникът. Една от картините му изобразява ревю на Роберто Кавали в Будва – метрополисът на Черна Гора. Легенда разказва, че някога в града живеел млад каменоделец, който се влюбва в  в красавицата Елена, но не им разрешават да се оженят. Двамата се хвърлят в морето от стената на крепостта. Тогава става чудо, те се превръщат в риби, сливайки се един с друг. А глас от дълбините прошепва: "Ko jedno nek budu dva – Нека двама бъдат като един!" От budu dva произлиза името на града. Няколко от картините на Георги Терзиев са посветени именно на Будва.

Художникът е и астролог. Увлича се също от източните философии, а от опит казва, че човек, когато потъне в това, което прави, изчезне ли във времето, по-хубава медитация от това няма.  „Благодарен съм, че съм упорит в това, което обичам. Правя ли нещо или го правя или не”, споделя още той.

Георги Терзиев  сам признава, че след изложбата си в Балабановата къща през юни тази година, е претърпял известно развитие в  творчеството си. Дългогодишен преподавател е и ръководител на арт – клубове за деца, художникът  живописец, вече може да се похвали с  18 самостоятелни изложби в страната и множество участия в чужбина.

За автора

Вашият коментар