Пътуваща изложба показва Модерната българска архитектура, открива се във Варна

Изложба на тема „Български архитектурен модернизъм от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ събира някои от най-добрите образци на сгради, построени през този период в страната. Авторите на изложбата са събрали и проучили историята на около 30 сгради, всяка от които специфична и по различен начин описваща цялостните тенденции от периода. Изложбата ще се открие във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ на 20 април от 12:30 часа. В 13:30 часа ще се проведе и лекция и дебат с гости и студенти от ВСУ на тема история и опазване на културното наследство. След тях ще се направи и обиколка сред най-впечатляващите сгради от модернизма във Варна.

Facebook събитие за изложбата

Целта на авторите е да покажат разнообразната красива архитектура, която често остава непозната за широката публика. Творчеството на всички тези архитекти, завършили в чужбина и прибрали се в България с най-съвременните европейски и световни тенденции трябва да бъде по-добре оценено, смятат авторите. В изложбата са представени качествени образци от градове из цялата страна – както от големи, така и от по-малки населени места. Историята на сградите често се преплита с истории от последните години преди социализма, а и с годините на тоталитарна власт в България, оставила своя отпечатък върху архитектурата. Обръща се внимание и на културно-историческото наследство и проблемите пред неговото опазване.

Създатели на изложбата са Васил Макаринов – изкуствовед и част от екипа на Национален политехнически музей и Теодор Караколев – журналист, част от Mediacafe.bg. От няколко години двамата проучват множество исторически извори, архиви и др., и се срещат с жители на представените сгради, за да открият най-реалните исторически факти за представените сгради. Дизайнът на изложбата е изработка на художничката Дея Вълчева, аксонометрични изображения за представените сгради е изработил арх. Любомир Пейчев, редакции са направили изтъкнатите историци на изкуството и архитектурата доц. д-р Ружа Маринска и арх. д-р Любинка Стоилова. Преводът на английски е под редакцията на Мариана Мелнишка, която е опитен преводач и страстен любител на архитектурата.

След Варна изложбата ще гостува в Бургас (КЦ „Морско казино на 8 май), в Национален политехнически музей – София (септември) и в Нов български университет – София (октомври). Предстои да се уточнят дати и места за гостуване и в други градове в страната. 

Проектът е финансиран от Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

Вашият коментар