Реставрирана къща в Стария град, отваря врати като галерия „Джуркови“ (ВИДЕО)

Красивата възстановена къща – галерия „Джуркови“ е строена в началото на миналия век

Архитектурната красота и изкуството тук са вплетени в изящна прегръдка, която може да възхити всеки.

Къщата е паметник на културата от ансамблово значение и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана с голямо внимание. В нея може да видите съхранен бита на градската къща от ранните години на 20 век. Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да усетите духа на онова време. 

А килимите са ръчно изработени от талантливите жени от село Костандово, които тъкат за дворци и резиденции от цял свят. 

Именно тази прекрасна къща е дом на картинна сбирка. Постоянната експозиция в галерия „Джуркови“ включва произведения на над 100 художници творили от средата на 19 век до наши дни.

„С голямо желание сме реставрирали къщата на „Съборна“ 19, строена преди повече от 100 години. Идеята ни е галерия „Джуркови“ да бъде с познавателна, образователна и естетическа цел. Покланяме се пред таланта, трудолюбието и упоритостта на нашите художници, които въпреки времето и бита са оставили едно забележително изкуство. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на творците сме подредили хронологично, а тях самите представяме с цитати и биографии. Това е нашият реверанс към българското изкуство, споделя собственичката на галерията д-р Анна Джуркова. 

Галерия „Джуркови“ е подходяща, както за индивидуални, така и за групови посещения. 

Видео и Снимки: 4К Студио

Галерия „Джуркови“ се намира в подножието на Старинен Пловдив в красиво възстановена 100-годишна къща – паметник на културата от ансамблово значение. Галерията ще работи като постоянна експозиция, която се помещава на три етажа и представя колекционерска сбирка от повече от 350 картини на художници, родени през 19 и 20 век до наши дни.

Собственици на къщата и на колекцията са фамилия лекари – Джуркови, като д-р Анна Джуркова е основният инициатор и колекционер.

Галерията отваря врати на 21 май, четвъртък.

Вашият коментар