Синя зона спасява Капана от паркиралите навсякъде автомобили

Синя зона ще бъде обособена в целия квартал „Капана“, за да може да се нормализира обстановката там – това обеща зам.-кметът Александър Държиков, който присъства на втората „Беседка за Капана“ с тема „паркиране“. За разлика от първата, този път в залата на читалище Алеко Константинов присъства малко по-шарена палитра от „беседващи“ – доста граждани, които живеят в района, както и няколко души, занимаващи се с бизнес там.

Всъщност точно това е и идеята на „Беседка за Капана“ – в разговорите да се включват не само специалисти, а и местните хора, смятат от организаторите – One Architecture Week. Като официални гости, освен зам.-кметът Държиков, бяха поканени и Михаил Богданов – архитектът, който оглавява екипа, изработващ ПУП за район Централен, и гости от Каше ателие – автори на различни проекти и изследвания за Капана, обединени под името "Подай ръка на Капана".

Присъстващите в залата бяха на различно мнение относно това дали трябва да се затварят улици само за пешеходно ползване, колко трябва да се ограничи паркирането и др. Всички обаче се обединиха, че колите в Капана са твърде много, и причината затова не са живущите там. „Пълно е с хора които работят от другата страна на Главната, но паркират тук, защото няма Синя зона“, обясни жена, която живее и работи в квартала.

До края на годината, според новия Транспортен план, в зоната трябва да се обособи нова схема на еднопосочно движение по някои улици, както и да всички улици да влязат в бъдеща Синя зона. Цените ще бъдат идентични като в целия град, като живеещите на място, което е Синя зона, ще ползват преференциална такса от 50 лева за цялата година, което успокои местните. Зам.-кметът Държиков обясни също, че бариера няма да бъде поставяна.

„Беседка за Капана“ се организира от One Architecture Week, чиито акцент тази година е именно този квартал. Идеята на общината е той да се превърне в културния център на Пловдив. Серията от разговори със специалисти, общественици и местни, се случва веднъж месечно, като целта е да се изведат най-добрите идеи за развитието на квартала. One Architecture Week ще се проведе през октомври.

Вашият коментар