София и Стара Загора на финал за градски идеи

Сега за пръв път два български града са сред финалистите на състезание за по-добри градове. От общо 155 кандидатури в Европа София и Стара Загора са минали предпоследното сито в организирания от фондация Bloomberg Philantropies конкурс "Предизвикателство за кметове" (Mayors Challenge). Освен оценка за идеите фондацията всъщност дава финансиране – победителят ще получи 5 млн. евро за реализиране на проекта си, като ще има и още четири награди от по 1 млн. евро.

Близо 600 населени места в Европа с по над 100 хил. жители имаха възможност да се включат в състезанието. При първоначалния етап 182 от тях заявиха желанието си за участие, но само 155 представиха идеите си в определения от организаторите срок до края на януари 2014 г.

Активността в България беше силна. Според критериите на конкурса право на участие имаха седемте най-големи български града – София, София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Първите шест от тях изявиха интерес за включване в съревнованието и изпратиха идеите си, а от Плевен избраха да не участват, без да конкретизират причина за решението си. Състезанието се провежда за втори път, като първото му издание беше в САЩ и в него се включиха над 300 населени места.

Финалистите са различни по големина – с население от под 250 хил. души до над 1 млн. жители и представляват 11 страни от континента. Най-осезаемо е присъствието на градовете от Великобритания – общо пет (виж карето). Три са финалистите от Полша, а освен България с два представителя са още Испания, Италия и Холандия. Във финалната селекция попадат и по един представител на Гърция, Чехия, Португалия, Швеция и Белгия.

Предложените от финалистите идеи са насочени към разрешаването на някои от най-сериозните проблеми в Европа – младежка безработица, застаряващо население, ангажиране на обществеността, икономическо развитие, притеснения в сферата на околната среда и енергетиката, публично здравеопазване и сигурност, както и подобряване на ефективността на управлението, посочват от Bloomberg Philantropies. Търсените от фондацията идеи трябва да са уникални, иновативни и да могат да бъдат приложени и в други градове.

Следващият етап, който предстои на избраните от журито 21 финалисти, е двудневният форум Bloomberg Ideas Camp, който ще се проведе през юни в Берлин и ще събере общински ръководители от всеки от градовете. В рамките на форума те ще получат възможност да подобрят и разширят идеите на градовете си с помощта на водещи експерти по политика, програмиране и иновации, така че да могат да постигнат максимално въздействие. След това финалистите ще разполагат със срок до края на юли, в който да представят ревизираните си проекти, измежду които през есента ще бъдат избрани и победителите. Впоследствие градовете победители ще работят съвместно с фондация Bloomberg Philanthropies за реализирането на идеите си.

източник: capital.bg
 

За автора

Вашият коментар