Стартира месецът на изкуствата и Стария град отново препълнен (ВИДЕО и СНИМКИ)

Национални есенни изложби Пловдив 2016 под мотото „Огледало“ бяха официално открити миналата вечер в двора на Балабановата къща

Стотици пловдивчани и гости на града уважиха културното събитие в Стария град, като сред тях се открояваха художници, изкуствоведи, литературни дейци, общественици и много студенти от Пловдив и София

Макар лятото все още да не иска да си ходи напълно, никой в Пловдив няма да чака това да се случи, за да започне новият културен сезон. В горещия първи ден от септември десетки пловдивчани изпълниха двора на Балабановата къща за старта на Националните есенни изложби, с които се дава началото и на Есенния салон на изкуствата. В следващия 1 месец Балабановата къща, къща „Хиндлиян“ и къща „Мексиканско изкуство“ в Стария град ще приютат произведенията на девет автори, сред които и дебютанти. 

В пространствата в Стария град от 1-и до 30-и септември можете да видите творбите на Милена Цочкова (живопис и рисунка), Андрей Градечлиев (фотографики и рисунки), Яна Стойчева (живопис) и Ясен Панов (колаж), които ще се помещават в Балабановата къща. В къща „Хиндилиян“ пък ще разгледате произведенията на Стела Василева (рисунка и обект), Евелина Петкова (скулптура) и Иван Кюранов (фотография). В „Мексиканско изкуство“ са позиционирани творбите на Милена Бочукова (скулптура) и Деян Янев (живопис). 

Всички творби в тазгодишните Национални есенни изложби са обединени под мотото „Огледало“. За всестранния символ на огледалото говори пред пълния двор на Балабановата къща проф. Клео Протохристова:

„Огледалото е универсален символ (мегаметафора), защото през него рационализираме фундаменталните аспекти на човешкия опит-познанието, езика и изкуствот. Огледалото е една от най-удивителните явления в живота. Ние всъщност осмисляме човешкия си опит основно чрез образи на огледалото, мислим със зрението си като огледално отражение, като огледало си представяме съзнанието си, така мислим и отношенията помежду си… В термините на огледалността мислим отношението си с Божествения свят, Бог ни е създал по свой образ и подобие…“, сподели един от най-уважаваните университетски преподаватели на Пловдивския университет Клео Протохристова.

Куратор на Националните есенни изложби е д-р Галина Лардева, изкуствовед, директор на изложбите от 2013 година и университетски преподавател. 

„На първи септември в Пловдив има една традиция всички да се събираме в Стария град. Всяка една година дворът на Балабанова къща се оказва тесен, форматът продължава да живее и ние се срещаме с талантливи, съвременни български художници. Тук винаги се дава място на дебютни художници и на такива, които са се завърнали в България, което е една от най-добрите практики на изложбите…“, коментира заместник-кмета по култура Амелия Гешева

Повече за изложбите и авторите може да видите ТУК

  • Интервю с Милена Бочукова може да видите ТУК
  • Софрони Върбев за Есенните изложби вижте ТУК
  • Яна Стойчева и сблъсъка на човека вижте ТУК
  • Евелина Петкова – светлина и сянка вижте ТУК

Вашият коментар