Стефан Цанев: Георги Господинов и Елин Рахнев са големите мъже на литературата ни днес

В препълнената конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ премина гостуването на великия Стефан Цанев тази вечер. Според класации на библиотеката, той е най-четеният български автор за изминалата 2014 година. Книгите му са били заемани повече от 370 пъти.

На най-голям интерес са се радвали „Български хроники“. По този повод към Цанев беше отправена покана да стане официален посланик на пловдивската библиотека, която той без колебание прие. 

Класикът беше представен от Божана Апостолова: „Несъизмеримо е отношението към Стефан Цанев, несъизмерим е и той!“. Издателката сподели, че той не само е най-заеманият в библиотеките, но е и най-продаваният от нейните автори. 

Самият Цанев разкри някой от творческите си планове през идната година. Работи върху нова пиеса – „Заговорът на Калигула“ , която ще излезе на бял свят през септември. Определя я като най-изстраданата му такава. Също така в момента в Народния театър „Иван Вазов“ се репетират неговите текстове за богомилите. Премиерата ще бъде поставена наесен, като сезонът ще бъде открит именно с нея. 

Не скри симпатиите си към Георги Господинов и Елин Рахнев. Определи ги като големите мъже на българската литература в момента. „Това, че хората четат и мен посредством тях е някакъв късмет“.

Съпругата му, актрисата Доротея Тончева, на няколко пъти рецитира негови стихове. 

Вашият коментар