Светлината създава историята – Hari & Deepti

Светлината в изкуството винаги е била един от най-важните фактори. От къде идва, къде се отразява, какво осветява и какво остава да тъне в мрак. Тя е един загадъчен символ, който създава илюзия за дълбочина и триизмерност, тя е ключ към перфектното произведение.

Hari & Deepti са двойка художници от Денвър, Колорадо, които използват светлината, за да разкрият изкуството си.

Bordo Bello NYC // Making of Rise and Skate from Harikrishnan on Vimeo.

Harikrishman Paincher (Hari) е графичен дизайнер и илюстратор. Роден е в Мумбай, Индия, където е работил като старши дизайнер за MTV Networks India и VH1. Заедно с това е илюстрирал и множество обложки на музикални групи, сред които са The Rolling Stones. Hari е обсебен от мисълта за създаването на приказни чудовища, обича да работи и със ситопечатни техники и признава, че тайно се стреми да полети в космоса един ден (успех). От доста време Hari експериментира с хартията, като казва, че вдъхновението му идва от Светлината.

Deepti Hair се занимава с проектирането на сложни системи за компанията Telecom, като отделно с това се занимава и с дизайн. Тя казва: „Работният ми ден ми помага да се поддържам нормален и да оценявам времето, което ми остава за творене на изкуство”. По душа тя е художник, въпреки че й се налага да работи с компютри, Deepti предпочита да твори с хартията. Тя вярва, че изкуството трябва да бъде почувствано и преживяно.

Hari & Deepti създават сложни, светещи, хартиени кутии и хартиени скулптури. Техните произведения са вдъхновени от разкази от приказките, твърдейки, че историите имат толкова много нюанси и дълбочина в тях. Произведенията им отразяват съществените качества на една история нагледно. Hari & Deepti казват, че хартията има толкова много неограничени възможности и затова се е превърнало в такова привлекателно средство за изкуство.

През 2010-те започват да експериментират със светлината и кутии от хартия, ръчно изрисувани с акварел. В последствие опростили всичко до минимум, за да създадат директно силуети, които сами да говорят за себе си, а светлината да създава нюансирането и да изгражда цветност, без да е необходим акварел. Това, което  най-много ги изумява е как се създава толкова ярък, привлекателен контраст, който има мистичен ефект върху зрителите. Двойката художници непрекъснато развиват изкуството си с по-сложни истории, а новият елемент, което искат да включат е отражение във водата.

Една от най-големите светлинни кутии с история от хартия, която са правили е “BordoBello” с панорамен пейзаж от NYC. Тя е висока почти колкото нормален човешки ръст.

Вашият коментар