Световноизвестният кубински пистател Леонардо Падура представя бестселъра си в Пловдив

През 2009-та година излиза книгата „Човекът, който обичаше кучетата”. Тя постига небивал успех, като само в Испания е преиздадена 14 пъти. А за няколко години печели 6 големи европейски награди. Днес, 27 март от 18,30 часа в Култруния център на радио Пловдив нашумелият автор ще представи книгата пред пловдивска публика. Той идва у нас по покана на издателите от „Жанет 45”.

В аванс за книгата разказва Манол Пейков, който е управител на издателската къща. „Това е една е потресаваща книга, история за краха на комунистичеката идея, написана по-разстърсващ начин”. 

Издателят и преводач уточни, че книгата съдържа три основни сюжетни линии. Едната е за живота на Троцки от момента, в който той е изгонен от Сталин от Русия, другата е за живота и съдбата на убиеца на Троцки – Рамон Меркадер, третата е за писател, който през 70-те среща случайно един мъж на кубнски плаж, именно Рамон Меркадер. „Това са три нишки, три живота и трите вдъхновени от голямата идея на 20 век, идеята са социалното добруване. И тримата по собствен начин я претворяват в умовете си. И тримата по много драматичен начин в края на пътя си си дават сметка, че това е най-големият им житейски крах”.

Книгата е издадена и в Куба в много малък тираж и се продава предимно „на черно”. Казват, че цената й там е колкото една средномесечна заплата на висшист, разказва още Манол Пейков. „Удивително е как Падура е успял да я напише. Той живее в Куба. Също така в книгата има и над 250 бележки под линия. Те са за историчеки личности, за испанската гражданска война. Книгата се концентрира върху трийсетте години. Времето, когато Сталин  постепенно превзема властта и се превръща е едноличен диктатор и задушава всякаква алтернатива. Много добре е илюстрирана тоталната пресметливост и начина по който Сталин си играе на котка и мишка с всичките си вътрешни врагове. И всичко това е видяно през призмата на Троцки, който е един от най-големите фигури на Съветката революция. Много е поучителна и информативна книгата, освен това е блестящо написана”.

Падура е най-известен с криминалните си романи, допълва Манол Пейков, който скоро ще запознае българските читатели и с тях. „Колебах се, тъй като кирминалният жанр не е характерен у нас, но Падура пише много качествени романи, като чрез именно кирминалния жанр, той разкрива много истини за състоянието на обществото. Има важни слоеве и нива в тези романи, не са просто занимателни четива”.

„С огромно нетърпение очаквам срещата с Падура, не само защото той има репутацията на един от най-големите съвременни писатели, а и защото ми е страшно интересно как написваш подобен роман, живеейки в Куба”, завършва издателят.

С известния автор Леонардо Падура може да се срещнете тази вечер от 18.30 часа в Културния център на радио Пловдив.

За автора

Вашият коментар